Az Európai Parlament (EP) mezőgazdasági bizottságának tagjai január 23-án és 24-én közös álláspontot fogadnak el a Közös Agrárpolitika (KAP) 2014-2020-as reformjáról. A European Voice nevű lap értesülései szerint várhatóan enyhítenek az EU javaslattevő-végrehajtó testülete, az Európai Bizottság által benyújtott eredeti tervezeten, amely a támogatások egy részét szigorúan környezetvédelmi követelmények teljesítéséhez kötné, és  a kifizetéseknek felső határt szabna.

Az Európai Bizottság javaslata szerint a KAP első pilléréhez tartozó közvetlen támogatások 30 százalékát csak akkor kapnák meg, ha teljesítenek bizonyos környezetvédelmi feltételeket. Az EP bizottsága szerint viszont azok a gazdák, akik a KAP második pillérében lévő agrár-környezetgazdálkodási támogatásokban részesülnek, automatikusan jogosultak lennének a 30 százalékos részre. Az erről szóló kiegészítést az EP legnagyobb frakciója, a jobbközép Európai Néppárt, a liberálisok, valamint a mérsékelt euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Demokraták is támogatják. Ugyanakkor problémát jelenthet, hogy technikailag jogellenes ugyanazt a tevékenységet két különböző alapból támogatni (a KAP első pillérének forrása az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap, míg a másodiké az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap). Az EP mezőgazdasági bizottsága kivételt tenne ebben az esetben, az Európai Bizottság azonban jelezte, hogy nem fogadja el ezt a megközelítést. „A Bizottság hajthatatlanul ellenzi a kettős finanszírozás bármilyen esetét” – szögezte le Dacian Cioloş, az Európai Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosa még decemberben.

Zöld csoportok szintén ellenzik a kompromisszumot. Tony Long, a Természetvédelmi Világalap európai igazgatója szerint a KAP már így is legitimációs problémákkal küszködik a közvélemény szemében. „Sok állampolgár nem érti, miért kapnak a gazdák biankó csekkeket, miközben pusztítják a környezetünket. Ha bevezetik a kettős kifizetéseket, az adófizetők úgy érzik majd, hogy az európai parlamenti képviselők átverték őket, és jogosan következik majd negatív reakció”.

A képviselők a kisebb gazdaságokra vonatkozó környezetvédelmi előírásokon is enyhítenének azzal, hogy a 10 és 30 hektár közötti farmokon csak kétféle különböző növényt kell termeszteni a Bizottság által egységesen javasolt három helyett. A művelés alól kivonandó „ökológiai célterületek” arányát hét helyett három százalékra csökkentenék. Emellett a képviselők kiváltanák a Bizottság szándéka szerinti „zöldítési” intézkedéseket „egyenértékű” intézkedésekkel. Az Európai Parlament bizottsága valószínűleg azt az eredeti javaslatot is ellenezni fogja, hogy egy-egy gazdaság ne kaphasson 300 ezer eurónál nagyobb összeget, ehelyett inkább egy listát állítanának össze bizonyos típusú földbirtokosokról, akik nem kaphatnának a támogatásokból.

Az EP a társ-döntéshozó, tagállami miniszterekből álló Tanáccsal a parlamenti bizottság szavazása után kezdi el a nem hivatalos egyeztetéseket, a teljes képviselőtestület pedig márciusban szavazhat a KAP-reformról. Az EU agrárpolitikájáról szóló tárgyalásokat azonban megakasztja, hogy a miniszterek megvárják, amíg a teljes uniós költségvetésről sikerül megállapodni. A tagállamok állam- és kormányfői novemberben végső eredmény nélkül tárgyaltak a kérdésről, amire legközelebb február 7-én és 8-án térnek vissza.

 

Forrás: European Voice

Cikk megosztása