A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) háttérintézménye, a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) kézirat formájában megjelent kiadványa, amely a Nemzeti Fejlesztés 2020 címet viseli, az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció társadalmi egyeztetési változata. A dokumentumról január 31-ig lehet véleményt, hozzászólást küldeni az NTH-nak az OFTK Társadalmasítási honlapján.


Az 1254/2012. (VII.19.) kormányhatározat rendelkezett a területfejlesztési politika megújításáról, az új Országos Területfejlesztési Koncepció és az új Országos Fejlesztési Koncepció (együtt: Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció, OFTK) kidolgozásáról. Hazánk társadalmi, gazdasági és területi fejlődése, valamint környezetminőségének javítása érdekében a nemzetgazdasági miniszter megbízásából az NTH dolgozza ki a dokumentumot a szaktárcák, a fővárosi és a megyei önkormányzatok bevonásával.


A stratégiai vitaanyag valamennyi társadalmi és gazdaságfejlesztési ágazatot felöleli, s ezek jövőbeni terveinek összegzését próbálja megjeleníteni a 2014–20-as tervezési időszak kihívásaira is válaszolva. Az NTH a tervezési munka során áttekintette a hazai és nemzetközi szakpolitikai stratégiákat, elemezte a jövőt befolyásoló trendeket, kihívásokat, javaslatot tett a nemzeti fejlesztési és területfejlesztési célrendszerre, a területfejlesztési beavatkozásokra, kiemelten a városok és várostérségek fejlesztésére, a város-vidék kapcsolatok erősítésére. A fejlesztési koncepció területi szemléletű, a térségi prioritások meghatározása mellett külön kitér valamennyi megyére és Budapestre is.

 

A vitaanyag az MNVH honlapjáról is letölthető.

Forrás: NTH, NAKVI

Cikk megosztása