„Az európai mezőgazdasági termelés ereje a sokszínűségében, a gazdák szakértelmében, valamint a földben és a termelés területeiben rejlik” – mondta Dacian Cioloş agrárbiztos. „A gazdáknak, akik a gazdasági visszaesés, a viszonteladók alkuerejének koncentrálódása és a világméretű verseny miatt nyomás alatt állnak, szüksége van az eszközökre, hogy jobban tudjanak kommunikálni a fogyasztókkal termékeik minőségével kapcsolatban” – közölte az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős tagja.

Az új szabályozás többek között érthetőbbé és koherensebbé teszi az európai uniós minőségbiztosítási programokat, rövidebbé teszi az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (PDO) és földrajzi jelzés (PGI) bejegyeztetését, valamint leegyszerűsíti és megerősíti a hagyományos különleges termék (TSG) megjelölést, bevezetve a „hegyi termék” választható kategóriát.

A rendelet egyúttal felkéri az Európai Bizottságot, hogy egy jelentést tegyen le az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament elé 2014. január 4-éig egy új minőségbiztosítási programról, amely a közvetlen értékesítést és helyi gazdálkodást jelzését segítené, valamint egy új választható minőségi kategóriáról a szigeteken előállított termékekre. Ha a jelentés szerint szükség van ezek bevezetésére, akkor a megfelelő javaslatokat is be kell nyújtania a Bizottságnak.

A rendelet szövege magyarul ide kattintva elérhető.

Forrás: New Europe

Cikk megosztása