Az épület még nincs teljesen kész, de a sajtótájékoztatót már itt tartották, sőt néhány termelő is elhozta portékáit, így képet kaphattunk arról, milyen kínálatra is számíthatnak majd a vásárlók ezen a helyen. Most egyebek mellett finom házi sajtokat, mézeket, csírákat mutattak be a kereskedők, akik szívesen meséltek arról, mire jó az adott termék, honnan származik, milyen finomságok készülhetnek ezekből az alapanyagokból.
„Ez lesz a Rózsakert egyik fő vonzereje” – jelentette ki Nagy Zoltán, a beruházás gazdasági vezetője, aki azt is elmondta, főként helyi és környékbeli termelőket, gazdákat, vállalkozókat, kézműveseket várnak ide, akik így közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a vásárlókkal.
„A 100 százalékban hazai tőke bevonásával megépülő Rózsakert Piac üzemeltetőinek célja az egészséges, helyi termékek népszerűsítése, a piacozás ’békebeli’ hagyományainak helyreállítása, a mára elfeledett, paraszti kultúrkör felélesztése, becsületének visszaadása” – fogalmazott Nagy Zoltán.
A piac „gasztronómiai felelőse" Jalecz Lajos arról beszélt, hogy egy éttermet is üzemeltetnek majd itt, amelyben kizárólag természetes alapanyagokból készített ételeket kínálnak, s az italválaszték is ilyen minőségű lesz.
Tóth Miklós, kulturális szervező a tervezett attrakciókról elmondta: újszerű és egyedülálló kezdeményezés, hogy a gazdaság, a gasztronómia és a kultúra egymást erősíti majd. Igyekeznek hiteles információkat nyújtani a vásárlóknak, akik így például megtudhatják, melyik térségből származik az általuk kiválasztott termék, így ezt erősítik, nem pedig távoli tájak érdekeit szolgálják. Céljuk a hagyományokhoz igazodni, de az értékeket a mai kornak megfelelően életre kelteni.
Mint megtudtuk, piaci napokon, tehát szerdán és szombaton, az udvaron, kirakodóvásárban kínálhatják portékáikat a termelők, kereskedők, de a csarnokban is lesznek kis üzletek, húsbolt, egy konyha, s az étterem is itt kap helyet. Az emeleten irodákat alakítanak ki és gyermek játszóházat is működtetnek majd.


Gajdács Emese, Csabai Mérleg

Fotók: Such Tamás

Cikk megosztása