A magyar vidékfejlesztésbe az elmúlt években új színt hozó LEADER, mint az alulról történő építkezés és együttműködés egyik legvilágosabb példája alapvetően átalakította a hazai vidékpolitika és -fejlesztés szemléletét, ugyanakkor a megvalósítás, a szervezettség és a hozadék terén több kritikát is megfogalmaztak a LEADER-rel kapcsolatban. Ennek ellenére nem vitás: a LEADER a járható út, ehhez kell felnőnie a magyar vidéknek, a hazai vidékfejlesztésnek. A stratégiai tervezésben járatos és a megvalósítások terén igen tapasztalt várostervezés ebben tud segítséget nyújtani a rurális térségeknek, ugyanakkor a jövő várostervezésének is egyik mozgató rugója kell legyen az alulról történő építkezés energiája, azaz a LEADER tapasztalata – különösen a következő, a 2014–20-as EU költségvetési időszak prioritásainak függvényében.


Mindezek alapján október 11-én Aczél Gábor, a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) elnöke és Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) főtitkára a Hajdúböszörményben megrendezett XVIII. Országos Urbanisztikai Konferencián ünnepélyesen aláírta a két szervezet közötti stratégiai együttműködési megállapodást.  Ez elsősorban olyan közös szakmai munkát és eszmecserét jelent, amely a következő tervezési időszak kihívásaira próbál közös álláspontot kialakítani illetve ajánlásokat tenni a területfejlesztésben érdekelt szakemberek, civil szervezetek és – nem utolsósorban – a politikai döntéshozók felé.


„A vidék- és területfelesztés alapvető motorja a LEADER, ugyanakkor nem vitás, hogy hatékonyabban kell működnie. Az e téren tapasztaltabb urbanisztika sokat segíthet a vidéki térségeknek és összefogó szervezetének, az MNVH-nak, miközben a jövőben szeretné magáévá tenni a LEADER módszertanát saját maga számára is. Ezért jött létre a megállapodás” – jelentette ki V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára az október 11-i sajtótájékoztatón. „A lényeg tehát az, hogy az alulról történő építkezés szellemisége találkozzék a fejlesztés és tervezés kiforrott módszertanával, amely 2014-től kezdődően különösen fontossá válik mind a rurális, mind pedig az urbánus térségek számára” – fogalmazott.


„A megállapodás alapvetően két pillérre épül. Az egyik egy kölcsönös szándéknyilatkozat a két szervezet szakmai együttműködéséről, a másik pedig egy konkrét operatív rendszer alapjait tartalmazza, amely nyomán a szakmai együttműködés a jövőben megvalósul” – nyilatkozta Aczél Gábor MUT elnök. Csatári Bálint, az MNVH elnöke hozzátette, hogy elsősorban a LEADER minőségi fejlesztése illetve annak biztosítása a cél, amely során közös műhelymunkákat is kialakítanak. Elmondása szerint a végső cél egy módszertani anyag kialakítása, s bár konkrét irányok még nincsenek, a végső cél az, hogy a kiforrott metodikai anyagot az oktatás szintjén is népszerűsítsék, eljuttassák a fejlesztésben érdekelt szakmai és civil szervezeteknek, valamint ajánlásokat továbbítsanak a döntéshozók elé. Aczél Gábor ehhez hozzátette, hogy az aláírás napján elkezdődött hajdúböszörményi konferencia már az első lépése e megoldásnak, és bízik abban, hogy több kérdésben már konkrét irányvonalak is megfogalmazhatók lesznek.


Forrás: NAKVI

Cikk megosztása