Szeptember 18-án a Magyar Tudományos Akadémia Bólyai Termében hivatalosan is megalakult a patinás, vidékfejlesztéssel foglalkozó szakfolyóirat, az A falu szerkesztő bizottsága.


„A falu az elmúlt 15 éves fennállása alatt valóban azzá vált, amit a borítón hirdet: a vidékfejlesztők és az agrárkörnyezetgazdák folyóiratává” – jelentette ki Eperjesi Tamás, a szerkesztőség vezetője, hozzátéve, hogy a jövőben bár valamilyen formában szükséges a periodika megújulása, a régi értékek megőrzése és a hagyományok tiszteletben tartása továbbra is prioritást élvez.


Gyakorlatilag a hagyomány és a megújulás kérdésének szellemében zajlott az egész alakuló ülés, s a Németh Tamás akadémikus, MTA Főtitkár, szerkesztő bizottsági elnök vezetésével lezajlott találkozón a szerkesztő bizottsági tagok elsősorban azt vitatták meg, hogy a periodika mely irányba tartson a jövőben. Az egyik út az abszolút tudományos vonal, amelynek megvalósulása esetén meghatározó tudósokból álló lektori gárda által ellenőrzött, szigorúan tudományos cikkek kerülnek publikálásra, olyan diszciplínák közül, amelyek a vidékfejlesztés, a vidéki élet valamennyi területét felölelik.
Nem zárja ki a tudományos cikkek létjogosultságát a másik alternatíva sem, amely azt is lehetségesnek tartja, hogy a szakmai értekezések mellett a vidékfejlesztéssel kapcsolatos legfontosabb eseményekről is tudósítson, természetesen elsősorban a tudományos rendezvényekre (pl. konferenciák) koncentrálva, illetve helyt adjon olyan tudományos igényességgel megírt, bőséges szakirodalomra támaszkodó ismeretterjesztő anyagoknak is, amelyekről úgy gondolják, hogy fontos az ismeretközlésre, és amelyek más csatornákon nemigen jutnak el a potenciális olvasóközönséghez.


„Amikor a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) illetve az annak jogutódjaként létrejött Nemzeti és Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) megvásárolta a periodika kiadási jogát a korábbi felelős kiadó Agroinform Kiadótól, a folyóirat szellemi gondozását a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatra (MNVH) bízta. Így nem véletlen, hogy az új Szerkesztő Bizottság a Hálózat Tanácsának tudományosan minősített tagjaiból áll össze” – nyilatkozta Mezőszentgyörgyi Dávid, a NAKVI főigazgatója, aki, mint az MNVH főtitkára és minősített kutató, teljes jogú szerkesztő bizottsági tag is egyben.


Az új tagság így bár egy intézmény által toborzott, tudományterületileg mégis rendkívül heterogén képet mutat: agrármérnök, geográfus, szociológus, néprajzos, építészmérnök is tagja a bizottságnak. Ez a szerteágazóság, ugyanakkor mégis egy cél érdekében történő kutatási irány az idők folyamán új fogalmat is szült: vidéktudomány. Hát ennek lenne szószólója az A falu. És hogy ezt milyen formában teszi? A legszigorúbb követelményeknek is megfelelő, szigorúan tudományos publikációkat közlő periodikaként vagy bár a tudományos igényesség fenntartását szem előtt tartva, ugyanakkor nem elzárkózva a magyar vidéket érintő legfontosabb események közlését, illetve igényes ismeretterjesztő cikkek publikálását is magában foglaló, népszerűbb kiadványként? Ezt majd a jövő és a Szerkesztő Bizottság – egy későbbi ülésén – dönti el.

 

forrás: NAKVI

Cikk megosztása