A Somló-hegy északkeleti oldalában fekvő Doba sportpályáján csak úgy lüktet az élet. Megtermett bográcsokban rotyog a gulyás és a pörkölt, másutt sisteregve sül-pirul a hús. A standokon helyi borászok kínálják a hegy levét, a színpadon rezesbanda dübörög, előtte mazsorett-lányok bemutatóját élvezheti a nagyérdemű.
Korántsem szokásos falusi dzsemboriról van szó. A Somlói Borút Egyesület minden esztendőben valamelyik hegy körüli településen – idén Dobán – LEADER támogatásból megrendezett eseménye hazánk legkisebb, de nem a legkevésbé híres borvidékének borait, a szőlőkultúrát, és a barátságot hivatott propagálni.
„A Somló unikum” – jelentette ki a helyi borlovagrend oszlopos tagja, a hegy körüli birtokokon összesen 8 hektáron gazdálkodó Papp Zoltán, akiről néhány óra múlva az is kiderül, hogy az év helyi borászának választották. „Egyesületünk, amelyhez tavaly a Pálinkarend tagjai is csatlakoztak, 8. éve rendezi meg a somlói bor, a gasztronómia és a helyi kultúra népszerűsítését, reklámját, markentingjét szolgáló eseményét, amelyre évről-évre több mint tízezer látogató kíváncsi. Idén is legalább 12–15 ezer vendéget várunk”– nyilatkozta.
Horváth Ferenc, a Somlói Borlovagrend kancelláriájának vezetője elmondta, hogy az 1986 óta megszervezett esemény minden évben a bor, a gasztronómia, továbbá a kultúra: a zene és az irodalom jegyében zajlik. „Idén sincs ez másképp” – mondta Horváth, aki hozzátette: „az egyesületet alapvetően a Somló szeretete tartja össze.
A helyiek elmondása szerint a Somló északi oldalán, Doba környékén voltak a legnagyobb, uradalmi birtokok. A borvidék mai meghatározó, nagy borászatai szintén ide kötődnek. A szőlőültetvények 60 százaléka ma is Doba külterületén található. A somlói várrom és az Erdődi Kastély is ide tartozik, míg a déli és keleti oldalon a korábbi papi és kisparaszti gazdaságok helyén kisebb parcellák találhatók. „Egy borásznak azonban valamennyi oldalon van szőlőültetvénye” – mondta el Papp Zoltán. A borász a hagyományosan e helyben termesztett szőlőfajtákon, nevezetesen a juhfarkon, a furminton és az olaszrizligen kívül kiemelte a francia eredetű chardonnay jelentőségét, ami több borásztársának véleményével egybehangzóan messze megveri a konkurens gall borokat.
Bár a vendégek tömegét estére várják, délelőtt 11-től felgyorsulnak az események. Folyamatosan érkeznek a különböző tűzhelyeken elkészült hagyományos ételféleségek a VIP sátorhoz, ahol a zsüri kemény munkát végez, mire, úgy délután 3 óra körülre kiválasztja a főzőversenyen indult tételek közül a legsikerültebbeket. Úgy egy óra tájban a színpad is megélénkül: átadják a legutóbbi bormustra hivatalos minősítéseit a helybeli termelőknek, az egyesület szóvivője örömének ad hangot, miszerint néhány aranyérem mellett számos ezüst- és bronzérmes bort, valamint oklevéllel kitüntetett nedűt ismertek el idén a borvidékről. A szép eredmények bemutatása és a gratulációk után a hivatalos ceremóniaprogram fénypontja, az új borlovagok avatása következik. Ez évben két borlovagjelölt térdelhetett le az avatópárnára. A jelöltek egyike, Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) főtitkára, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgatója, aki elmondása szerint, mint juhokkal foglalkozó állattenyésztő mezőgazdász már hosszú évek óta szó szerint bennsőséges kapcsolatban áll a juhfarkkal. Azonban a viccet félretéve, bemutatkozó beszédében hozzátette, hogy valóban régi szeretet fűzi a somlói borokhoz. S mivel a nászéjszakák bora a Habsburg ház szerint is somlói, ami garantálja a fiúgyermeket, családi élete folyamán ő is magáévá tette ezt az elképzelést. Az eredmény nem is maradt el: öt gyermeke közül négyen vannak fiúk.

 

 

Cikk megosztása