2012. július 1-én Ciprus vette át az Európai Unió (EU) Tanácsának fél éves elnökségét. A kelet-mediterrán szigetország Lengyelország és Dánia után trió-elnöksége harmadik tagjaként igyekszik közös nevezőre hozni a 27 tagállam szakminisztereinek véleményét. Emellett a Tanács nevében a ciprusiak feladata egyetértésre jutni az EU másik társ-döntéshozójával, az Európai Parlamenttel.

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési ügyekkel foglalkozó Tanács-formációban (AGRI) nagyon fontos feladat hárul a nicosiai vezetésre, az Európai Bizottság 2011. októberi, négy alapvető rendeletből álló javaslata alapján ugyanis már folynak az egyeztetések a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjéről. A tárgyalások meghatározzák, hogyan is osszák el az EU költségvetésének nagyjából 40 százalékát kitevő KAP forrásait, így Nicosia létfontosságú szakaszában került a Tanács kormányrúdjához. A KAP és Közös Halászati Politika reformjával kapcsolatos végső megállapodást – akárcsak az MFF-ről szólót – a ciprusiakat év végén váltó írek mezőgazdasági minisztere szerint  „nem kizárt”, hogy az ő elnökségük alatt, egymás után (az MFF-fel kezdve) sorban fogadják majd el. A tárgyalásokat befolyásolhatja az új francia szocialista miniszterelnök, François Hollande növekedéspárti politikája és a közelgő horvát csatlakozás is.

A ciprusi elnökség célja, hogy a lehető legtöbbet haladjon a reform kidolgozásával vagy akár be is fejezze azt, feltéve, hogy az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács időben meg tud egyezni a teljes hét éves uniós költségvetésről (MFF) – erre várhatóan októberben kerülhet sor. Egy körlevél szerint Szofoklisz Aletrarisz ciprusi mezőgazdasági miniszter novemberre szeretne egy olyan általános részmegállapodást elérni, amely „tükrözi a Tanácson belül a gravitáció központját a négy érintett rendelet-vázlattal kapcsolatosan”, írja az AgraFacts szaklap.

Az elnökség támogatja a bizottsági javaslat alapelveit, így többek között a konvergenciát és a hozzájárulást az Európa 2020 stratégiához, az innováció és a „zöld” növekedés elősegítését, a források igazságos elosztását célkövetelményekre alapozva, valamint a gazdák szerepének elismerését a közjavak előállításában. Az egyszerűsítés elősegítését központi és átfogó ügyként igyekszik kezelni az elnökség.

Kiemelt helyet kapott a vidékfejlesztés a programban: a közvetlen kifizetések egyszerűsítésénél kifejezetten oda kívánnak figyelni a kapcsolódási pontokra a KAP második, vidékfejlesztési tengelyével, és intenzíven foglalkoznak majd az új Vidékfejlesztési Rendelettel.

Egy minőségi csomag, valamint a Biogazdálkodási Rendelet felülvizsgálata szintén szerepel az elnökség programjában, megkezdik a mezőgazdasági termékek népszerűsítését célzó rendelet tárgyalását, számos állat- és növényvédelmi, -egészségügyi jogszabályon dolgoznak majd.


Forrás: cy2012.eu, AgraFacts

Cikk megosztása