Az Európai Unió (EU) Közös Agrárpolitikájának (KAP) reformján belül a vidékfejlesztés jövője és a dán elnökség jelentése volt a fő téma a tagállamok mezőgazdasági minisztereinek június 18-i találkozóján. Az EU Tanácsának luxembourgi ülésén a tagállamok között az egyik legnagyobb vitát az váltotta ki, mennyire szolgálja a 2014-2020 között az EU vidékfejlesztési alapja a globális éghajlatváltozás elleni küzdelmet.

Az Európai Bizottság ugyanis azt javasolta, hogy az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap forrásainak negyedét fordítsák a klímaváltozás mérséklésére, hatásainak kezelésére és hatékonyabb termőföld-gazdálkodásra. Az EU végrehajtó szervének képviselői ugyan hangsúlyozták, hogy csak ajánlásról van szó, mivel bizonyos országoknak ennél kisebb, másoknak ennél nagyobb hozzájárulásra van szüksége ugyanazon célok teljesüléséhez, ám míg néhány tagállam elutasította a javaslatot, mások egyenesen kötelezővé tennék, sőt, egyesek felére emelnék ezt az arányt. Többen arra is javaslatot tettek, hogy ezt többek között a Natura 2000 program kifizetéseire, a vízügyi keretirányelvre és az erdészeti intézkedésekre is terjesszék ki.

A tagállamok nézetei a Bizottság által javasolt egységes társfinanszírozási maximummal kapcsolatban is eltértek az előzetes egyeztetésen. A Bizottság ugyan néhány kivételt engedélyezne ez alól és ezzel számos miniszter egyet is értett, néhány ország a környezetvédelmi és klímaváltozás elleni, valamint kockázatkezelési és innovációs intézkedéseknél magasabb uniós támogatási arányt kérne. Többük a mezőgazdasági és vidékfejlesztési pillér közti átcsoportosítások esetén kérte a nemzeti társfinanszírozás eltörlését, valamint az öntözési intézkedések ügyének fontosságát emelte ki.

Dánia, amely június 30-áig látja el a Tanács elnökségét, jelentésben összegezte eredményeit a KAP-reformmal kapcsolatosan, amelyet szintén megvitattak a tagállamok. A jelentés szerint az elnökség a rugalmasság, az egyszerűsítés és a zöldítés terén is fontos eredményeket ért el, de azon kérdések mellett, amelyek mögött nagyjából egyetértés alakult ki, a még vitatott és a csak később, a költségvetési részleteket meghatározó Többéves Pénzügyi keret tárgyalásakor eldöntendő ügyeket is számba veszi.

Forrás: Európai Unió Tanácsa

Cikk megosztása