Január 9-én megjelent az Európai Unió Tanácsának vezetését év elején átvevő Írország elnökségi programja. A fél éves időszakban a szigetország a stabilitás mellett a munkahelyteremtésre és a növekedésre összpontosítana.

Írország ennek egyik eszközeként tekint a mezőgazdaságra és az élelmiszer-ágazatra is, amelyek az elnökségi program szerint – 2011-ben hétmilliárd eurós többletet termelve – létfontosságúak az európai gazdaság számára, így nagy hangsúlyt fektet a Közös Agárpolitika 2014-2020-as reformjára. A dokumentum úgy fogalmaz, hogy erről az ír elnökség végéig szeretnének megegyezésre jutni. A program szerint az EU élelmiszer-termelésének biztonságosnak és környezeti szempontból fenntarthatónak kell lennie, de az ágazat globális versenyképességét is meg kell őriznie. (Az ír elnökség KAP-reformmal kapcsolatos céljai bővebben ide kattintva olvashatóak.)

A Közös Agrárpolitikához hasonlóan az EU Közös Halászati Politikája is megújul 2014 és 2020 között, az írek pedig dolgozni fognak azon, hogy megállapodjanak a [Tanács mellett társ-döntéshozó] Európai Parlamenttel a reformcsomagról. Hangsúlyozzák a fenntarthatóság fontosságát, és arra törekednek, hogy a reform biztosítsa a hatékonyabb döntéshozatali folyamatokat, a halászat optimálisabb integrálását a tengerügyi politikába, valamint az előírások megfelelőbb teljesítését a túlhalászat elkerülése érdekében.

Harmadik fő célként az elnökség öt növény-egészségügyi, állatorvosi és élelmiszer-biztonsági jogszabályról kezd el tárgyalni és igyekszik elérni a lehető legtöbb haladást. Az első az EU Állat-egészségügyi Stratégiáját érvényesíti a megelőzésre, a fertőzések nyomon követésére és a járványvédelemre, valamint a betegségekkel kapcsolatos kutatásokra összpontosítva. A növény-egészségügyi csomag egyik kulcsfontosságú célja, hogy megerősítse az EU-n kívülről érkező kártevők és kórokozók elkerülésére hivatott rendszereket. A hivatalos élelmiszer- és takarmánylánc-felügyeleti javaslat a nemzeti hatóságok munkáját egyszerűsítené és hangolná össze, a vetőmagok marketingjére és termelésére vonatkozó jogszabályokat egybefognák és aktualizálnák, végül pedig újrastrukturálnák az állat- és növényegészségügyre, valamint -felügyeletre vonatkozó pénzügyi keretet.

Az erdészet terén szintén több feladatra összpontosít az elnökségi program, így az isztambuli ENSZ Erdészeti Fórumon való részvételre és közös európai uniós álláspont kialakítására, egy jogilag kötelező érvényű európai erdészeti megállapodásra, mindemellett pedig Dublin dolgozni fog az EU Erdészeti Stratégiájáról szóló megegyezésen a tagállamokkal.

 

Forrás: eu2013.ie

Cikk megosztása