Bár már nem tartozunk a „legifjabb” tagállamok közé, nem született még olyan magyar nyelvű, összefoglaló szakmai munka, amely feltárná a LEADER program végrehajtásának gyakorlatát, tematikus bontásban elemezné, valamint javaslatokat fogalmazna meg a hazai megvalósítás rendszerére, figyelembe véve a működési kultúrából eredő lehetőségeket és korlátokat.

A téma aktualitását a problémákon kívül éppen az adja, hogy tervezet szinten megjelentek a következő, 2014–2020-as időszakra vonatkozó programozási időszak európai uniós keretjogszabályai. A rendelet-tervezetek a LEADER alapú működés jelentőségének kiemelésén túl olyan új, a vidéki térségek jövőjét alapvetően befolyásoló lehetőségeket tartalmaznak, mint a városi térségek bekapcsolódása a LEADER megközelítésen alapuló fejlesztésbe, valamint a közösségek irányította helyi programok más, alapvetően nem vidékfejlesztést célzó alapokból történő finanszírozhatósága. Ezek olyan lehetőségek a vidék számára, amelyek kiaknázásához hasznos segítséget jelenthet egy összehasonlító tanulmány, amely az Unió több országában vizsgálja a LEADER végrehajtásának modelljeit, problémáit, megoldásait, különös tekintettel a Magyarországon problémásnak ítélt kérdésekre és a következő tervezési időszakra történő felkészülésre.

A TRANSLEADER projekt átfogó célja az érintett szereplők ismereteinek gyarapítása – a közös tanulás fórumainak megteremtése által – a 2014-2020-as időszakra történő felkészülés segítése a közösségek által irányított helyi fejlesztéseknek a vidék szempontjából legelőnyösebb megvalósítására érdekében.

A TRANSLEADER projekt konkrét célja, hogy:
1. összehasonlító tanulmány keretében nemzetközi áttekintést nyújtson a LEADER végrehajtásának teljes folyamatáról;
2. az összehasonlító tanulmány tapasztalatait műhelymunkák keretében megvitassa az érintettekkel;
3. az összehasonlító tanulmány és a műhelymunkák eredményeire alapozva olyan javaslatokat tegyen a 2014–2020-as időszakban megvalósuló, a közösségek által irányított helyi fejlesztések integrált rendszerére, amely a LEADER megközelítés kulcsszempontjait és a hazai kereteket veszi figyelembe.

A projekt elvárt eredményei:
• négy tagállami LEADER megvalósítási ország modell (Írország, Finnország, Ausztria és Spanyolország) feldolgozása tematikus összehasonlításban;
• az összehasonlító tanulmány 20 oldalas szerkesztett összefoglalója;
• az összehasonlító tanulmány három műhelymunka keretében történő megvitatása;
• javaslat a magyarországi megvalósítási modellre és eljárásrendre a 2014–20-as időszakra vonatkozóan.

Kapcsolat: Páliné Keller Csilla
MNVH LEADER szakosztály társelnöke
E-mail: [email protected]
Tel.: +36/ 20-7797-094

 

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása