Az Európai Bizottság most a polgárokhoz fordul, hogy azonosítsa az ökológiai gazdálkodás jövője szempontjából fontos ügyeket, miután egyeztetett és együtt dolgozott az ágazat érintettjeivel. A 2013. január 15-étől április 10-éig tartó konzultáció a lehetséges egyszerűsítésektől kezdve az ellenőrzésen át a nemzetközi kereskedelemig számos témát lefed.

Dacian Cioloş mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos szerint „az erőforrások kezelése és a fenntartható mezőgazdasági termelés politikailag egyre fontosabb, a fogyasztók pedig szoros figyelemmel kísérik, hogyan állítják elő az élelmiszerüket. Ezért ez most egy jó pillanat, hogy hangsúlyozzuk elkötelezettségünket az ökológiai termelés legmagasabb minőségi színvonala mellett, és hogy felülvizsgáljuk a biogazdálkodás szabályait ott, ahol szükséges, hogy megteremtsük a lehető legjobb feltételeket a biogazdálkodás fejlesztésének ösztönzésére Európában” – mondta a biztos. „A nyílt egyeztetés nagyszerű lehetőség az európai polgárok számára, hogy részt vegyenek a felkészülésben az európai biogazdálkodás jövőjére” – mutatott rá Dacian Cioloş.

Az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó európai szabályok a teljes termelési láncot lefedik. Azok, akik betartják ezeket a szabályokat, az „ökológiai” címkével láthatják el termékeiket, és szerepeltethetik az európai zöld levél logót a csomagoláson.

Amint minden szemponttal foglalkoztak és közelről megvizsgáltak, az Európai Bizottság javaslatokat dolgozhat ki az ökológiai gazdálkodás megújított politikai és jogi keretszabályozására az EU-ban, amelyet a Bizottság 2013 vége felé nyújthat be.

Az internetes társadalmi egyeztetés kérdőíve ide kattintva magyarul is elérhető.

Forrás: Európai Bizottság

Cikk megosztása