Az Európai Bizottság november végén adta ki jelentését az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) 2010-es felhasználásáról. A dokumentum szerint sok helyen ebben az évben jöttek lendületbe igazán a vidékfejlesztési programok, ami segítette az összegek felhasználását, ugyanakkor a gazdasági válság miatt számos esetben nehezen sikerült megfelelő mennyiségű önerőt előteremteni.

A tavalyi évre előirányzott, több mint 14,5 milliárd eurónyi kötelezettségvállalásból Magyarország 557 millió euróval részesült, ezzel a 27 tagállam közül a tizedik legnagyobb összeget lefoglalva. Ebből 455 millió eurót, azaz a lekötött összegek több mint négyötödét használta fel, ami azt jelenti, hogy hazánk az átlagos uniós felhasználási arány (76,2 százalék) felett teljesített. Azonban a 2007 és 2010 közötti kötelezettségvállalásokat és az ezekből felhasznált részt tekintve már nem olyan jó a helyzet, kicsivel elmaradunk az uniós átlagtól (68 százalék az EU 72,4 százalékához képest), ami jelzi, hogy az utóbbi időben jelentősen felgyorsult a vidékfejlesztési program végrehajtása. A többi tagállamban is hasonló a tendencia: 2010-ben átlagosan majdnem harmadával nagyobb összeget költöttek el az EMVA forrásaiból, mint egy évvel azelőtt.

Az EMVA négy tengelye közül a második („A környezet és a vidék állapotának javítása”) volt a legnépszerűbb: az alap nagyjából minden második forintját erre költötték 2010-ben. Az intézkedések közül az agrár-környezetvédelmi kifizetésekre fordították magasan a legtöbb forrást (27,1 százalék).

 

Forrás: Európai Bizottság

Cikk megosztása