Az Európai Bizottság hét eljárásfajtából álló palettát ajánl fel a bioüzemanyag-ipar számára, hogy igazolhassa, az alapanyagul szolgáló növények termesztése nem sérti a fenntarthatóság elvét.

Az Európai Unió jogilag köztelezte magát, hogy 2020-ra a közlekedésben használt üzemanyagok tíz százalékát megújuló energiaforrásokból biztosítsa. Ugyanakkor a termelésnek meg kell felelnie a fenntarthatóság elvének is, azaz például nem folyhat az alapanyagok termesztése nagy biodiverzitású területeken vagy erdőkön, tőzeglápokon.

Günther Oettinger energiaügyi biztos szerint a kijelölt hét eljárás biztosíthatja a fenntarthatóság elvének érvényesülését. Július 19-én arról beszélt, hogy ezek a már létező programok bizonyították: elég ember és erőforrás áll rendelkezésre a követelmények vizsgálatához. A hét közül hármat a piaci önszabályozás hozott létre, hármat több szervezet, köztük zöld lobbicsoportok összefogása, egyet pedig nemzeti hatóság támogat.

Günther Oettinger tagadta, hogy összeférhetetlen lenne az egyik legnagyobb bioetanol-gyártó cég eljárásának engedélyezése. „Ez nem egy biankó csekk” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy a lebonyolítást ellenőrizni fogják. „Okunk van a bizalomra, de nem vak bizalomra” – figyelmeztetett.

A Bizottság még huszonöt eljárást vizsgál, amelyekből egy második összeállítás is várható a nyári szünet után. Szintén akkortájt egy bizottsági nyilatkozatra is számítani lehet a „közvetett földhasználati változásokról” („indirect land-use change”, ILUC). Problémát jelent ugyanis, hogy bizonyos alapanyagként szolgáló növények kiszorítják a mezőgazdasági területekről élelmiszerként használhatóakat. Így ezeket a növényeket korábban fel nem tört földekre (pl. erdők helyére) kényszerítik, így közvetetten erdőirtáshoz és az üvegházhatású gázok mennyiségének növekedéséhez vezetnek. Az energiaügyi biztos szerint az „ILUC-hatást” is érvényesíteni kell a fenntarthatósági követelmény alkalmazásakor.

A hét hitelesítési program:

  • Nemzetközi Fenntarthatósági és Széndioxid-igazolás (International Sustainability and Carbon Certification, ISCC)
  • Bonscuro EU
  • Kerekasztal a Fenntartható Szójáért (Roundtable for Sustainable Soy, RTRS)
  • Kerekasztal a Fenntartható Bioüzemanyagokról (Roundtable on Sustainable Biofuels, RSB)
  • Biomassza-bioüzemanyagok Fenntarthatósága – önkéntes eljárás (Biomass Biofuels Sustainability voluntary scheme, 2BSvs)
  • Abengoa RED Bioenergia-fenntarthatósági Garancia (RBSA)
  • Greenergy Brazil Bioetanol-igazolási program (Greenergy Brazilian Bioethanol verification programme)

Forrás: European Voice

Cikk megosztása