Csak a 2013 utáni KAP-reform keretében tesz az Európai Bizottság javaslatokat az európai cukorágazatra és a cukorpiac egyensúlyára vonatkozóan – jelentette be Dacian Cioloş mezőgazdaságért felelős európai biztos.

Ezt arra a lengyel felvetésre válaszolta, amely szerint 15 százalékkal kellene emelni a cukortermelés felső határát szabályozó kvótákat – vagy egyetlen lépcsőben 2011-2012-től, vagy öt százalékonként három éven keresztül. A kétoldalas magyarázat szerint erre azért lenne szükség, mert „az utóbbi időben az EU cukortermelési kvótája 13,3 millió tonnát tett ki – nagyjából 2,6 millió tonnával kevesebbet a fogyasztásnál”. Varsó szerint ugyanakkor az emelés ösztönözné „a Tagállamok termelési képességét és növelné az élelmiszerbiztonságot az EU-ban”.

A kvóták korábbi folyamatos csökkentése része az Európai Unió azon törekvésének, hogy megnyissa piacát a cukorexportáló fejlődő országok előtt, ezzel segítve őket. Az intézkedések Magyarországon is a termelés leépítéséhez vezettek, azonban nemrégiben az egész világon ellátási gondok merültek fel: a fejlődő országok exportja drasztikusan lecsökkent, a cukor ára pedig meredeken felfelé kezdett ívelni. A problémákra az Európai Bizottság egy intézkedéscsomagot dolgozott ki, amelynek eredményeit sorolta fel Cioloş biztos a lengyel javaslatra is.

Forrás: Agra Focus

Cikk megosztása