A Bizottság tervei szerint a Sophia Antipolis nevű innovációs klaszter dél-franciaországi laborjában zajló kutatási témakörök bővülni fognak a méhpopulációk egészségi állapotát felmérő projektekkel, különös tekintettel a „kolónia-összeomlás” (colony collapse disorder) nevű jelenségre.

Ezt John Dalli, az EU egészségügyi biztosa jelentette be a Gazdalkodói Tanács (Farm Council) februári ülésén.

Az Agrafocus cikkéből idézünk.

Dalli állítása szerint a méhek mortalitási rátája „komoly” szintet ért el Európában. Egy jelentés a biodiverzitás visszaesésében nevezi meg a lehetséges okok egyikét.

(magyarul itt olvasható a méhek egészségi állapotát felmérő tanulmány)

A méhpusztulások pontos okát és lehetséges kiterjedtségét még nem sikerült tudományos módszerekkel leírni. Az EU Referencia Laboratóriuma (EURL) áprilisban kezdi meg működését, év végére pedig elindulhat egy olyan megfigyelési program pilot-projektje, mely a tagállamok bevonásával végzi méh-egészségügyi felméréseit.

További kezdeményezések közé tartozik a méhekre vonatkozó állategészségügyi szabályozások, az állatgyógyászati készítmények és a növényvédő szerek engedélyeztetési eljárásainak felülvizsgálata.

Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága (DG SANCO) szerint a GM növényeknek nincsen hatása a méhek egészségére, de felhívja a figyelmet azokra a tanulmányokra, melyek szerint fontos, hogy azok a méhek, melyek többféle növény pollenjéhez férnek hozzá, egészségesebbek, mint a csak egyfélét gyűjtők. Itt a jelentés megemlíti a vidékfejlesztési programok agrár-környezetvédelmi intézkedéseinek képességét az ehhez szükséges biodiverzitás fenntartásához, melyek „bizonyítottan jelentős környezeti előnyöket generálnak”.

Az EU méhészeti szektora 25% többlettámogatáshoz jut a 2011-2013-as időszakban.

Fazekas Sándor magyar vidékfejlesztési miniszter a sajtótájékoztatón májusra jósolta a Tanács álláspontjának kialakítását a tanulmánnyal kapcsolatban.

 

 

Forrás:  Agrafocus

Cikk megosztása