A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Elnöksége a – március végén az Irányító Hatóság által aláírt – 2012–2013-as Cselekvési Tervében megfogalmazott céljainak egy részét regisztrált, illetve előzetesen nyilvántartásba vett vidékfejlesztő szervezetek aktív közreműködésével kívánja megvalósítani. Ehhez az év során folyamatosan ún. vidékfejlesztési projektötlet felhívásokat tesz közzé, amelyek támogatásával megvalósuló programok segítik a magyar vidék tájainak fenntartható fejlődését, a vidékgazdaság sokoldalúvá válását, a falusi népi építészeti és kulturális értékek megóvását, a vidéki közösségeket, különösen a vidéki települések népességmegtartó képességének javítását. A projektötletek megvalósításához az MNVH a Cselekvési Tervben rögzítetten összesen 765 millió forintot különített el.

Az Elnökség idén az alábbi – a vidékfejlesztéshez szorosan kapcsolódó – projektötlet témákat, illetve kezdeményezéseket tartotta fontosnak, s megfelelő értékelés után az ezekhez benyújtottakat fogja az Irányító Hatóság felé támogatásra javasolni:

• A vidék társadalmi és gazdasági felemelkedését elősegítő országos, térségi és helyi fórumok eszmecserék, különböző vidéki közösségépítő, kulturális, szakmai tudományos események szervezését, ahol az események célja a szakmai ismeretátadáson túl vidékfejlesztő „műhelyek” megteremtése, különös tekintettel a vidéki közösségek, a városok és vidékeik közötti kapcsolatok építését és erősítését szolgáló kezdeményezésekre.
• A vidékfejlesztés különböző témaköreihez kapcsoló szervezett ismeretátadást, amelynek célja, hogy az elméleti és gyakorlati tudás átadása révén, a vidéken élők és közösségeik képessé váljanak lakosságuk megtartására, a népesség gazdasági aktivitásának növelésére, életkörülményeik javítására, az egyének és a közösségek önellátó- és versenyképességének erősítésére.
• A sokszínű vidék problémáinak feltárását szolgáló vidékkutatások támogatását, amelyek révén különböző új módszertani és gyakorlati ismereteket tartalmazó tanulmányok születhetnek, olyanok, amelyeket részben a helyi közösségek és/vagy vidékfejlesztési szervezetek igényei határoznak meg, s amelyeknek végső célja a lokális vidék tudás gyarapítása mellett a helyi közösségek, a helyi természeti, gazdasági, és humán erőforrások fenntartható hasznosításának biztosítása, a vidéktervezés és programozás tudományos megalapozása.
• Vidékfejlesztési szakmai kiadványok szerkesztésére, sokszorosítására és terjesztésére vonatkozó projektek támogatását.

 

Június során mind a négy témakör nyitva áll a pályázni kívánó szervezetek előtt. Közülük az események szervezésére irányuló projektötleti felhívás a 2012–13-as költségvetési időszakban összesen 9 alkalommal kerül-került kiírásra. Olyan szakmai műhelyek, konferenciák szervezésére és megrendezésére vonatkozhat, ahol módszertanilag koordinált szakmai munka, tudásátadás folyik, továbbá vidéki szereplők részére szervezett információs és tájékoztató fórumokra, vagy pedig helyi közösségek bevonásával megvalósuló eseményekre, a vidéki közösségek erősítését szolgáló kezdeményezésekre. A projektötleti felhívás összesített költségkerete 240 millió forint. Ebből e hónapban 25 millió forint osztható szét. Egy szervezet rendezvényenként, azaz projektötletenként maximálisan 2 és fél millió forintra pályázhat.
 

A többi három témakörben a 2013-as év végéig a most aktív júniusival együtt hat-hat alkalommal lesz kiírás. A jóváhagyott terveknek megfelelően idén júniusban, szeptemberben és decemberben, jövőre pedig márciusban, júniusban és szeptemberben lehet projektötleteket benyújtani a vidékfejlesztési szervezett ismeretátadás szervezésére, a módszertani és gyakorlati tanulmányok készítésére és kutatásokra, valamint szakmai kiadványok szerkesztésére, sokszorosítására és terjesztésére. Az összesített költségkeret valamennyi projektötleti témakör esetében 175 millió forint, amelyből az első 5 alkalommal (beleértve a most nyitva álló júniusi időszakot) 25-25 millió, utolsó alkalommal pedig 50 millió forintnyi összeg pályázható összesen.

 

 

forrás: NAKVI

Cikk megosztása