Zajlik az élet a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet háza táján. Ezt az is jelzi, hogy a két intézményben az elmúlt időszak legfontosabb eseményeit, a vidékfejlesztés terén elért eredményeket olvasmányos formában közlő magazin legújabb száma különösen változatosra és tartalmasra sikerült.

Az események közül az egyik legfontosabb, hogy az idén 18 éve működő VKSZI új néven, új feladatokkal kibővülve NAKVI-ként folytatja munkáját. Mint Bősze Balázs írása rámutat, a névváltoztatás nem csak szimpla aktus, mögötte valódi tartalmi és funkcionális megújulás is van. Ezek közül talán a legfontosabb a 2014–2020-as költségvetési időszak vidékfejlesztési programjának kidolgozásában vállalt aktív szerep, de számos egyéb, az intézetnél folyó vagy általa koordinált feladatkör is mutatja, hogy a szaktárca egyre inkább számít a most már valóban „nagykorú” intézetre.

Kétoldalas cikk foglalja össze az MNVH idei projektötleti felhívásait. A téma egész évben aktuális, hiszen különböző témakörökben minden hónapban lehet projektötletet benyújtani a Hálózat felé, júniusban pedig az öt felhívásból négy nyitva van. Fontos tudnivaló, hogy a potenciális jövőbeni partnerek csak az előzetesen nyilvántartásba vett szervezetek lehetnek.

Az MNVH és az AGRYA együttműködésében új nemzetközi programsorozat indult el Fiatalok Vidéken címmel. Ez egy összetett szemléletformáló és vezetőképző tevékenység, amely a vidéken maradást célozza meg fiatalok számára. Kaszás Veronika cikke a rendezvénysorozattal kapcsolatos valamennyi fontos tudnivalót összefoglalja.

Hiánypótló írás a szellemi kulturális örökségről, a megőrzését hivatott jegyzékről szóló cikk Csonka-Takács Eszter igazgató és Szabadkai Andrea MNVH elnökségi tag tollából. Az írás rámutat arra, hogy hazánkban sajátos rendszer az, hogy a jegyzékre a közösségek terjeszthetnek fel elemeket.

A magazin legutóbbi számában Kis Zoltán beszámolt a szaktárca, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Technikai Segítségnyújtás kerete terhére elindított kiemelt projektjeiről. A 21 kiemelt projektből akkor 9-et mutatott be, a mostani lapszámban a maradék 12 mintaprojekt céljait és vezérgondolatait foglalja össze.

Az IKSZT program sikerességét mutatja, hogy eddig összesen 635 településen kaptak támogatást a címbirtokosok, és több helyütt már megvalósult, azaz fölépült a vidéki lakosság megtartását, életminőségének javítását szolgáló, számos szolgáltatást nyújtó integrált közösségi szolgáltató tér. Márton Balázs írása két ilyen megvalósult beruházáson keresztül mutatja be a program lényegét és céljait.

Az EU 2020 Stratégia célrendszere és a következő költségvetési időszak szabályozási javaslatai új kihívások elé állítják a vidékfejlesztést. Megváltozik például a LEADER módszer alkalmazásának hangsúlya. Gelencsér Géza cikkéből kiderül, hogy megnő a kellően megalapozott és európai léptékben is összevethető helyi fejlesztési terv jelentősége.

Két fontos rendezvényről is beszámolunk. Az egyik a hazai gyógynövénykultúrának lökést adó, Halimbán megrendezett szakmai fórum, a másik pedig a hagyományosan Lajosmizsén megrendezett „vidékfejlesztési csúcs”, azaz a Területfejlesztők Víkendje.

Egyéb írások is színesítik a Mozaikot, például az ócsai Madárvártát bemutató cikk, a zöldutas majálisról szóló írás, de kedves kötelességünk volt röviden bemutatnunk az MNVH új elnökségi tagját is. Az elkövetkezendő időszak is igen „sűrű” lesz, tennivalónk szerencsére bőven van, valószínű tehát, hogy a következő lapszám is színes és tartalmas lesz. Addig is böngéssze kedvére a júniusi számot!

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása