Az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsa május 14-15-én ül össze Brüsszelben. A tagállamok szakminisztereiből álló testület a dán Mette Gjerskov elnökletével hétfőn halászati kérdésekkel, kedden pedig mezőgazdasági ügyekkel foglalkozik.

A Tanács folytatja a már korábban megkezdett egyeztetéseket a Közös Halászati Politika reformjáról. A miniszterek a Legnagyobb Fenntartható Fogás mennyiségéről orientációs vitát. Az Európai Bizottság javaslata szerint a teljes halállomány lehalászását fenntartható szintre kellene hozni 2015-ig, megfelelve az EU nemzetközi kötelezettségvállalásainak és egy hosszú távú, tudományos adatokkal alátámasztott terven alapuló, ökoszisztéma-alapú gazdálkodásra áttérve. Emellett az Európai Tengerügyi és Halászati Alap is előzetes vitát tartanak: az Európai Halászati Alapot lecserélő pénzforrás feladata lesz segíteni a halászokat, hogy fenntartható mennyiségben és módon halásszanak, valamint a parti közösségeket abban, hogy diverzifikálják bevételi forrásaikat.

A második napon a Közös Agrárpolitika (KAP) reformja, azon belül is a „zöldítés” kérdése szerepel a miniszterek napirendjén. A mezőgazdaság környezeti fenntarthatóságának érdekében a Bizottság azt javasolta, hogy a 2014-től megreformált KAP a közvetlen kifizetések 30 százalékát a természeti erőforrások jobb használatához kösse a közvetlen kifizetéseket. A Bizottság ehhez három kötelező intézkedést javasolt: a termények diverzifikációját, állandó legelőterület fenntartását, valamint „ökológiai célterületek” kialakítását). Emellett svéd javaslatra a az állatok levágás előtti elkábításáról is vitát tartanak a miniszterek.

Az ülés akár élőben is követhető magyar tolmácsolással az alábbi oldalon: http://www.consilium.europa.eu/press/council-meetings?lang=hu
Forrás: Európai Unió - RAPID

Cikk megosztása