Az Európai Unió (EU) Tanácsa március 19-20-ai ülésén mezőgazdasági és halászati témákat tárgyalt. A tagállamok szakminisztereiből álló testület egy olyan stratégiát fogadott el, amelynek célja, hogy az EU Nemzetközi Növényvédelmi Megállapodásának (IPPC) szerepét megerősítse és előírásait érvényesítse.

A döntést a nemzeti agrártárcák vezetői számos érvvel indokolták: többek között szerintük ezzel méltányos kereskedelmi kapcsolatokat és piaci nyitottságot lehet elérni, hiszen minden aláírónak közös, átlátható elveknek kell megfelelnie, így nehezebben zárhatja le saját piacát mások előtt indokolatlanul. A döntésről szóló közlemény emellett többek között azt is aláhúzza, hogy az utóbbi időben új növénybetegségek jelentek meg, amelyek a hamarabb és nagyobb károkat okozva terjedhetnek a nagyobb nemzetközi forgalom miatt, ez ellen pedig összefogással lehet védekezni. Tavaly Németországban E. coli járvány ütötte fel a fejét, amelynek csak sokadszorra  sikerült azonosítani a forrását: a halálos megbetegedéseket is okozó fertőzésekért egyiptomi görögszéna

felelt.

Az EU éppen ezért több intézkedést fogadott el, hogy jobban érvényesítse a megállapodást. Többek között döntöttek a tagállamok növény-egészségügyi képességeinek növeléséről és az információcsere megerősítéséről, az e téren működő nemzetközi szervezetekkel való kapcsolat szorosabbra fűzéséről, és az IPPC céljainak jobb kommunikálásáról.

A tagállamok még 2004-ben döntöttek arról, hogy csatlakoznak a növényvédelmi egyezményhez, egy évvel később pedig az EU csatlakozott a megállapodáshoz.

 

Forrás: Európai Unió Tanácsa

Cikk megosztása