Az Európai Bizottság közvélemény-kutató intézete, az Eurobarometer az Európai Unió Közös Agrárpolitikájáról (KAP) kérdezte a tagállamok lakosait. A szeptember végén közzétett reprezentatív felmérés kifejezetten a KAP esedékes reformjával kapcsolatos kérdésekre koncentrált.

Az első témakört a közvetlen kifizetések jelentették. A „huszonhetek” lakosságának 47 százaléka (Magyarországon 52 százalék) egyetért Dacian Cioloş mezőgazdaságért felelős uniós biztossal, aki felső határt szabna ezeknek a területi alapú támogatásoknak, ezzel a nagy földeken gazdálkodók rovására több pénzt hagyva a kicsiknek. Nagyjából negyedük ellenzi csak az ötletet.

A felmérés szerint a legtöbben kötnék a közvetlen kifizetéseket ahhoz, hogy mennyire védik a gazdák a környezetet. A válaszadók 44 százaléka egyetértett a KAP tervezett „zöldítésével”, további 33 százalék viszont ezt csak eseti alapon, bizonyos régiókban vezetné be. Magyarország a kivételek közé tartozott: hazánkban 41 százalékkal a régiós, eseti alapú rendszer kapott nagyobb támogatást, és a tagállamok közül holtversenyben a legtöbben (18 százalék) válaszolták hazánkban azt, hogy semmiféle „zöldítésre” nincs szükség, korlátozás nélkül folyósítani kell a közvetlen kifizetéseket.

Népszerűek a helyi termékek is az európaiak körében. 54 százalék teljesen, 35 százalék részben egyetértett vele, hogy előnyösebb helyi gazdaságokból származó élelmiszereket vásárolni – azaz tízből mindössze egy európai szerint nem jobb a helyben termelt ennivaló. Szinte ugyanilyen elsöprő többség állt ki amellett is, hogy az EU támogassa a helyi piacokat, vagy hogy a címkézés segítse a helyi termékek megkülönböztetését. Jelenleg viszont sokak (44 százalék) szerint nem lehet tudni, hogy mi származik a lakóhelyük közeléből. Ráadásul hiába mondták 52 százaléknyian, hogy a mostani szabályok mellett is ki lehet deríteni, mi helyi termék és mi nem, csak 19 százalék tett ikszet a „teljesen egyetért” rovat mellé, szemben azzal a 29 százalékkal, akik abszolút nem értenek ezzel egyet.

A környékbeli termékek mellett ugyan kisebb arányban, de a hegyvidékekhez is vonzódnak az uniós lakosok: 65 százalékuk szerint előnyös a magaslatokon megtermelt élelmiszer vásárlása. Az azonosítással viszont itt is gondjai vannak a fogyasztóknak, több mint felüknek jelent ez problémát.

A válaszadók 62 százaléka vélte úgy, hogy a KAP-ból részesülők listáját nyilvánosságra kellene hozni. A huszonhét tagállam közül Magyarországon volt az ötödik legnagyobb az átláthatóság-pártiak aránya (71 százalék).

 

Forrás: Eurobarometer

Cikk megosztása