Az Európai Bizottság június 30-án közzétette a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó agrár-költségvetési elképzeléseit, amelyek Dacian Ciolos, mezőgazdasági biztos értékelése szerint lényeges változtatásokat tesznek lehetővé a Közös Agrárpolitikában (KAP), írja az Agrár Európa.

Dacian Ciolos hozzátette, "ezt a jelenlegi gazdasági légkörben jó eredménynek és nagy előrelépésnek kell tekinteni, mivel ez a dokumentum már tartalmazza az újabb reform bizonyos törekvéseit, többek között a KAP zöldebbé tétele, a kifizetések méltányosabb elosztása, valamint a vidékfejlesztési programok vonatkozásában". Jelenleg ugyanis a holland farmerek hektáronként mintegy 470 euró, a lettek viszont kevesebb mint száz euró támogatást kapnak, azaz közel ötszörös különbség van a két szélső érték között. 2020-ra egy ország sem kaphat kevesebbet az uniós átlag (nagyjából 270 euró/hektár) 90 százalékánál.

A Bizottság javaslata szerint a költségvetést a 2013. évi szinten, azaz évi 371,6 milliárd eurós éves előirányzattal kell fenntartani, amelyhez még egy 15,2 milliárd eurós "manőverezési tartalékot" is kívánnak biztosítani, így összesen 386,9 milliárd eurós keret (a teljes uniós kiadások mintegy negyven százaléka) áll rendelkezésre. Ezzel az összeggel az EU biztosítva látja, hogy az európai mezőgazdaság, mint stratégiai szektor, továbbra is képes lesz választ adni a jövő legnagyobb kihívásaira.

Ezek közül Brüsszel az élelmiszerellátás biztonságát, a természeti források megőrzését és a vidéki körzetek kiegyensúlyozott fejlesztését prioritásként kívánja kezelni. A mezőgazdasági jövedelmek támogatását szolgáló direkt kifizetések, a méltányosabb elosztásra való törekvéssel együtt továbbra is az EU stratégiájának középpontjában állnak, azok 30 százaléka azonban környezetvédelmi célok teljesítésétől függően kerül majd kifizetésre. A keret jelentős részét az egész mezőgazdasági szektor versenyképességének és fenntarthatóságának előmozdítására kívánják tartalékolni. "Szeretném aláhúzni, hogy ezek az alapok csak a mezőgazdaság számára lesznek elérhetőek, mivel a Közös Agrárpolitika alapvető célok köré lesz átcsoportosítva. Több fontos elemet, nevezetesen bizonyos egészségügyi és állategészségügyi intézkedéseket újradefiniálunk, és pedig a KAP költségvetésen kívül" - mondta Ciolos.

Végül pedig a Bizottság egy évi 500 millió eurós (azaz hét évre összesen 3,5 milliárd eurós) vésztartalékot szándékozik létrehozni, a mezőgazdasági és élelmiszeripari termelést fenyegető, előre nem látható (többek között a klímaváltozással és a piaci zavarokkal összefüggő) problémák rendezésére.

 

Cikk megosztása