Az Európai Unió élelmiszersegély-programjának két éves meghosszabbítására szavazott az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága február 6-án. A javaslatra 24 „igen” szavazat mellett csak két képviselő mondott nemet. A szöveget így szinte biztosan meg fogja szavazni az Európai Parlament, és mivel korábban áldását adta rá az EU másik társ-döntéshozója, a tagállamok szakminisztereiből álló Tanács is, gyakorlatilag csak idő kérdése a hosszabbítás hatályba lépése.

A segélyprogram, amely húsz tagállam 18 millió állampolgárát érinti, évente ötszáz millió euróba kerül. 1987-ben indult annak érdekében, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) miatt felhalmozódott és tárolt feleslegek ne csak a raktárakban heverjenek, hanem a szegényeken segítsenek vele. A KAP-reformoknak köszönhetően azonban megszűnt a túltermelés, így egyre inkább a piacról kell beszerezni a termékeket, amelyekre a gazdasági válság miatt egyre nagyobb az igény. Az Európai Unió Bírósága ugyanakkor 2011 áprilisában kimondta, hogy csak a feleslegekből szabadna osztani. Változtatás nélkül a program 2012-ben csak 133 millió euróból gazdálkodhatott volna, a Tanács viszont 2011 novemberéig blokkolta a tárgyalásokat, míg végül a hosszabbítás fő ellenzője, Németországa beadta a derekát.

A Tanács és az Európai Parlament kompromisszuma egyelőre megoldja a programtól függő emberek helyzetét, és elég teret hagy a további tárgyalásoknak a 2014 utáni helyzet megvitatására - mondta a kérdésért felelős parlamenti jelentéstevő, Czesław Adam Siekierski. A jobbközép Európai Néppárthoz tartozó lengyel képviselő vezette a parlamenti agrárbizottság küldöttségét a Tanáccsal folytatott tárgyalásokon.

„A globális gazdasági válság idején, amikor számos állampolgár képtelenné vált etetni a családját, ez jó hír” – mondta Paolo de Castro, a mezőgazdasági bizottság elnöke. „Biztosítanunk kell, hogy a jelen gazdasági helyzetben gondoskodjunk azokról, akik sürgősen igénylik a figyelmünket” – mondta az olasz szocialista politikus.

 

Forrás: Európai Parlament

Cikk megosztása