Az Európai Bizottság pénzügyi programozásért és költségvetésért felelős biztosa, Janusz Lewandowski szerint 2012-ben több pénzt kellene a regionális politikára fordítani. A tagállamok ugyanis összesen 15 milliárd eurónyi támogatásra nyújtottak be igényt tavaly decemberben, amelyből négymilliárd eurót még a tavalyi költségvetésből lehet fedezni, a maradékot viszont már a 2012-es büdzséből kell állni.

A biztos szerint ráadásul – a tavalyról megörökölt hiány mellett – azt is figyelembe kell venni, hogy közeledik a 2007-2013-as pénzügyi programozási ciklus vége, márpedig a tagállamok általában a ciklusok lejárta előtt szokták az igénylések zömét benyújtani.

Janusz Lewandowski már korábban is arra figyelmeztetett, hogy több pénz kellene a 2012-es közös kasszába, ennek ellenére a tagállami kormányzatok idénre a 2011-es szinthez képest infláció alatti mértékű, 1,6 százalékos növekedésről állapodtak meg.

Egyes befizető országok gyanúja szerint a lengyel biztos csak eltúlozza az adatokat, hogy a következő, 2014-2020-ra vonatkozó többéves pénzügyi keretre (Multiannual Financial Framework, MFF) magasabb összeget tudjon kialkudni. Janusz Lewandowski korábban kijelentette, az MFF-ről szóló tárgyalásoknak nem szabad abból kiindulnia, hogy 2020-ban még mindig „megszorító üzemmódban” lenne az EU.

Azonban a költségvetési biztos álláspontját támogatják az Európai Parlamentből is. Az EU büdzséjéről a Tanáccsal együtt döntő uniós képviselőtestület tagja, Sidonia Jędrzewska szerint Janusz Lewandowski nem blöffölt. „A 2011-es költségvetést a 2012-es kárára valósították meg” – mondta a jobbközép Néppárt képviselőnője, aki a tavalyi költségvetés témájáért felel az Európai Parlamentben. A tagállamok szerinte egyszerre szeretnének kevesebbet befizetni, miközben egyre több támogatást akarnak. „Ugyanakkor a Bizottságnak nincsenek meg a forrásai ahhoz, hogy fizessen idén, ami nagyon aggasztó. Ez olyasmi, amire már előre figyelmeztettünk” – nyilatkozta. Az Európai Parlament költségvetési bizottságának elnöke, a balközép frakcióhoz tartozó Jutte Haug szerint is több pénzt kellene beadnia a tagállamoknak. Szerinte a helyzet az MFF körüli politikai játszmáknak köszönhető.

Az EU Tanácsának általános ügyekkel foglalkozó formációja – amely a tagállamok uniós és külügyekkel foglalkozó minisztereiből áll – január 27-én tartott vitát az MFF-ről. Itt összesen nyolc tagállam találta túl magasnak a Bizottság javaslatát az MFF összegére – egy kivétellel mindegyikük nettó befizető, azaz többet ad be a közös kasszába, mint amennyit visszakap belőle. Németország, az Egyesült Királyság, Svédország, Ausztria és Hollandia százmilliárd euró alatti végösszeget szeretne, míg Franciaország, Finnország és Csehország nem mondott konkrét számot. Velük szemben viszont a többség, összesen 15 tagállam – szinte az összes 2004 után csatlakozott ország, valamint a pénzügyi nehézségekkel küzdő Görögország, Portugália és Spanyolország – tartaná a kohéziós kiadások jelenlegi szintjét. Ezek a tagállamok általában több pénzt kapnak vissza, mint amennyit befizetnek.

 

Forrás: European Voice

Cikk megosztása