Az Európai Parlament (EP) vezető tisztségviselői véget vetettek azoknak a szóbeszédeknek, amelyek szerint az EP mezőgazdasági bizottságának január 23-24-i ülése után megkezdődhetnek a háromoldalú tárgyalások a Közös Agrárpolitika (KAP) 2014-2020-as reformjáról. A bizottság tárgyalási mandátumát a teljes EP-nek jóvá kell hagynia (a képviselőtestület ezt várhatóan a március 11-14-i plenáris ülésen teszi meg), és a társ-döntéshozó Tanácsnak is jóvá kell hagynia saját teljes körű mandátumát (ez várhatóan március végére történik meg), mire a két intézmény és az Európai Bizottság megkezdheti a „trialógust” az AgraFacts hetilap szerint.

A Parlament agrárbizottsági ülésének napirendjén ugyan szerepel a „ Módosítások elfogadása, határozat intézményközi tárgyalások megkezdéséről és az arra vonatkozó megbízatásról”, de ez EP-tisztviselők szerint „csak azt jelenti, hogy a COMAGRI (a Parlament mezőgazdasági bizottsága) mandátum-tervezeteket fogad el, amelyeket a plenáris ülésnek jóvá kell hagynia”. Elismerték, hogy ez a megerősítés a szabályok szerint nem lenne kötelező, de hozzátették, hogy az összetettebb KAP-reform ügyében a képviselőcsoportok már megegyeztek arról, hogy csak plenáris vita és szavazás után kezdik meg az intézményközi tárgyalásokat.

A Tanács soros ír elnöksége január 14-én elmondta, hogy készen áll felvenni a kapcsolatot a COMAGRI-szavazás és a teljes Parlament döntése között is, de ezek csak nem hivatalos egyeztetések lennének, mivel még mindkét társ-döntéshozó testületnek ki kell alakítania a tárgyalási keretét és felhatalmazását. A munka az alapokat készítené elő, hogy azonnal megindulhassanak a tárgyalások, amint megkapták a hivatalos mandátumokat. A köztes időszakot az álláspontok tisztázására és néhány technikai kérdés kidolgozására is kihasználnák.

Mindez azonban az EU teljes, 2014-2020-as költségvetésétől is függhet, amelynek a KAP várhatóan nagyjából 40 százalékát fogja kitenni. Ha a tagállamok vezetői meg tudnak egyezni a hétéves uniós büdzséről február 7-8-ai ülésükön, a Parlamenten lesz a sor, hogy jóváhagyja a költségvetés számait. Az EP tisztviselői megkérdőjelezték, hogy már az utána következő legközelebbi, március 11-14-i plenáris ülésen szavazhatnak erről, és azt sugallták, hogy ez inkább az április 21-23-ain történhetne meg. Az AgraFacts forrásai szerint ráadásul külön-külön szavaznának az egyes jogszabályokról, hogy „a lehető legteljesebb mértékben kihasználják a hatalmukat”. Ez azt jelentené, hogy külön-külön szavaznának a teljes hétéves költségvetésről és az ágazat-specifikus aktákról, mint a KAP. A Parlament a múltban hangsúlyozta, hogy kész élni a politikai erejével és elutasítani a teljes költségvetési javaslatot, ha azt jelentősebben megnyesik az eredetileg tervezetthez képest, de az AgraFacts forrásai szerint ebben a kérdésben megosztottak a képviselőcsoportok. A KAP szempontjából mindez azt jelenti, hogy akkor is szavazhatnak róla, ha a 2014-2020-as költségvetést elutasítaná az EP.

 

Forrás: AgraFacts

Cikk megosztása