Egy magyar részvétellel is zajló kutatás szerint kiválthatóak azok a műanyag csomagolóanyagok, amelyek megőrzik az ételek frissességét és megvédik azokat a szennyeződésektől. Klaus Noller, a Fraunhofer Intézet kutatója szerint az eredményeknek köszönhetően végre meg lehet szabadulni azoktól az oxigénelzáró filmrétegektől, amelyek nehezen hasznosíthatóak újra és nem bomlanak le természetes úton.

A megoldáshoz a sajtkészítés egyik mellékterméke, a savó jelenti a kulcsot. Klaus Noller elmondta, hogy az ebből készült port kezelve egy olyan réteget sikerült képezniük, „akár a lakk”. Ez az anyag nem ereszti át a nedvességet és a levegőt, ugyanolyan hatékony, mint a jelenleg használt petrokémiai termékek, ráadásul nagyjából az előállítási költsége is hasonló a kutató szerint. Egyetlen hátránya, hogy nem egyelőre sikerült felvinni műanyag vagy másfajta formázott dobozokra felvinni, nagy előnye viszont, hogy könnyen lebomlik.

A német intézet tejtermelőkkel, csomagolóanyagokat gyártó cégekkel és újrahasznosítókkal is együttműködött az elmúlt három évben, a kutatás során. Klaus Noller szerint két éven belül elkezdheti lecserélni az új termék a műanyagokat. Egy próbaprojektet már el is indítottak Szlovéniában.

A kutatás, amelyen magyarok, németek, szlovének, olaszok, spanyolok és írek dolgoztak, 3,3 millió eurós támogatást kapott az Európai Uniótól. Ha beválik a „savócsomagolás”, az sokat segíthet az újrahasznosítható és biológiailag lebomló anyagok használatát, valamint a szemétlerakók felszámolását ösztönző uniós politikáknak, célkitűzéseknek.

 

Forrás: Euractiv.com

Cikk megosztása