Nem vezetne jóra az állami beavatkozás a takarmánypiacon, de tavasztól az új takarmány könnyíteni fog az állattartók helyzetén – mondta el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a párizsi Mezőgazdasági Szakkiállításon.

 

Először vesz részt Magyarország önálló standdal Párizsban a 48. Nemzetközi Mezőgazdasági Szakkiállításon. A francia agrárium és élelmiszeripar legjelentősebb éves találkozója február 19. és 27. között látogatható a párizsi Porte de Versailles kiállítócsarnokban, ahova 650 ezer látogatót várnak a szervezők.

A magyar standon negyvenhét termelő és gyártó több mint háromszáz termékét mutatja be a CBA üzletlánc. A látogatók megismerhetik a kiállított termékek származási helyét, termelési technológiáját, illetve megkóstolhatják és meg is vásárolhatják azokat. Kulturális programokkal is készültek a szervezők: a Liszt-év keretében fellép Mága Zoltán hegedűművész is. Egy másik pavilonban magyar lovas programok várják az érdeklődőket.

Magyarország uniós elnökségi jelmondata, az Erős Európa olyan mezőgazdaságra utal, amely képes ellátni az egész kontinenst, megőrzi exportpiacait, és közben magas minőségű termékeket állít elő – mondta el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Párizsban. Arról is beszélt, hogy Magyarországhoz hasonlóan a francia állattenyésztők is küzdenek a magas takarmányárakkal, de nem kérnek állami beavatkozást, mert tartanak az árak emelkedésétől. Ez egyezik a magyar kormányzati állásponttal. Tavasztól az új takarmány fog könnyíteni az állattartók helyzetén – fejtette ki Fazekas Sándor. A miniszter a mezőgazdasági kiállításon találkozik francia kollegájával, Bruno Le Maire agrárminiszterrel, akivel a G20-ak júniusi agrárminiszteri csúcstalálkozójának előkészítéséről tárgyal.

„A franciák gyakran gondolják azt magukról, hogy ők a legjobbak és következésképpen az egyetlenek, akik számítanak a gasztronómia területén. De azok számára, akik ismerik Magyarországot és a különböző tájegységeit, egyértelmű, hogy az onnan származó termékek minőségi áruk" - mondta, Jean-Luc Poulain, a vásár elnöke. Üdvözölte, hogy a közös agrárpolitika (KAP) reformjáról szóló egyeztetések idején, Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztét.

MTI, mnvh.eu

Cikk megosztása