Az elmúlt héten pénteken rendezték meg II. Magyar Vidék Napját a Vajdahunyad várban. Az összesen 96 LEADER akciócsoport jelenlévő képviselőit köszöntötte Gőgös Zoltán államtitkár, Forgács Barnabás szakállamtitkár, Pásztohy András főtitkár (Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat).

Gőgös Zoltán arról beszélt, hogy a LEADER csoportok új kihívások előtt állnak: egyrészt egyre önállóbbakká kell válniuk, másrészt ezen a héten már indul a IV. tengely és az ehhez való kapcsolódás is komoly feladatot jelent. Az államtitkár arról is szólt, hogy a következő hónapban szinte az összes EU-s pályázati lehetőség újranyílik, amely az eddiginél lényegesen komolyabb feladat elé állítja az FVM-t és az Irányító Hatóságot is.

Forgács Barnabás szakállamtitkár, a Magyar Irányító Hatóság vezetője elmondta, hogy az EMVA-ból eddig összesen 37 ezer pályázat nyert, összesen 500 milliárd Ft támogatást. A szakállamtitkár arra is kitért, hogy az elmúlt napokban lépett hatályba a finanszírozási rendszer módosítása, amely már figyelembe veszi az akciócsoportok korábbi jelzéseit is.

Pásztohy András főtitkár fontos feladatnak nevezte, hogy az egyes akciócsoportok által elért eredmények mielőbb közkinccsé váljanak és tanuljanak egymás eredményeiből, hibáiból is; ehhez kapcsolódóan megfelelő információs rendszert is kiépítenek; emellett fontos feladatnak nevezte az egyes LEADER csoportokba tartozók képzését és továbbképzését is, amelyhez ugyancsak segítséget nyújtanak. Pásztohy András kiemelte a agrárprogram irodák működésének jelentőségét is a LEADER csoportok további sikeres tevékenysége szempontjából.
 

Cikk megosztása