Az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) reformjáról tárgyaltak Brüsszelben, az EU mezőgazdaságért, halászatért és vidékfejlesztésért felelős Tanácsának november 28-ai ülésén a tagállamok agrárminiszterei.

A minisztereket kezdi szorítani az idő, hogy megegyezzenek a KAP 2014-2020-as reformjáról. Az ülésen ugyanakkor sok kérdésben nem tudtak előbbre jutni, mivel még nincs megegyezés az EU teljes költségvetéséről és arról, hogy ebből mekkora rész jut az egyes szakpolitikákra, így nem tudni, mekkora összeggel gazdálkodhat az európai uniós büdzsé egyik legnagyobb tételét jelentő KAP.

Az ülés egyik fő témáját termelőknek nyújtott közvetlen kifizetések „zöldítése” jelentette. A KAP-reformra vonatkozó eredeti javaslat szerint a támogatások 30 százalékát a gazdák csak szigorú környezetvédelmi feltételek betartásáért cserébe kapnák meg, a Tanács azonban rugalmasabb rendszert javasolt, amelyben bizonyos követelményeket más intézkedésekkel is kiválthatnának a termelők.

Azt az elképzelést is csak kevesen támogatták, hogy a KAP második, vidékfejlesztési pillérében egy minimális összeget állapítsanak meg, amelyet környezetvédelemre kell fordítani. Ehelyett inkább a gazdák bevételeinek stabilizálására és mezőgazdasági biztosítási programra költenének ebből a forrásból. A második pillérrel kapcsolatban egyes tagállamok azt is leszögezték, hogy egyszerűsíteni kell a nemzeti vidékfejlesztési programok jóváhagyásának folyamatát, és meg kell őrizni a rá fordítható összeg arányát a költségvetésen belül.

A szőlőültetési jogok korlátozása, valamint a cukortermelési kvóták fenntartása is terítékre került az ülésen. Hivatalosan mindkét piackorlátozó intézkedés lejár a közeljövőben (előbbi 2014-ben, utóbbi 2015-ben), ám számos tagállam inkább meghosszabbítaná ezeket, hogy megvédje a termelőket. A szőlőültetési jogok kérdésére a miniszterek majd azután térnek vissza, hogy a kérdéssel foglalkozó külön munkacsoport decemberben ajánlásokat tesz az ügyben.

 

Forrás: Európai Unió Tanácsa, European Voice

Cikk megosztása