Az Európai Unió mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosa, Dacian Cioloş és a kínai agrárminiszter, Han Changfu mezőgazdasági és vidékfejlesztési megállapodást írt alá június 11-én Pekingben. Az egyezmény célja, hogy a két fél közti együttműködésnek új lendületet adjon, és szorosabbra vonja a Huszonhetek és Kína kapcsolatát. Különösen az élelmiszerbiztonság, a környezetbarát és biogazdálkodás, az élelmiszerellátás biztonsága és a nemzetközi tárgyalások terén kívánnak közösen dolgozni.

A két fél közti mezőgazdasági és élelmiszerkereskedelem stabilan nőtt az elmúlt években, így mára az EU a harmadik legnagyobb exportpiac a kínai termékek számára és az ötödik legnagyobb importforrás a keleti nagyhatalomnak. 2005 júliusában indult az EU-Kína Párbeszéd, amely már számos sikeres mintaprojektet eredményezett. Ezekre a sikerekre építve szeretne a két fél továbblépni az új megállapodással. Első lépésként javítják Brüsszel és Peking együttműködését a többoldalú és nemzetközi tárgyalásokon, fórumokon, hogy közösen fellépve jobban tudják érdekeiket képviselni. Emellett kicserélik egymással jó gyakorlataikat, megosztják ötleteiket a kutatás és innováció, éghajlat-változás elleni küzdelem, élelmiszerbiztonság és vidékfejlesztés terén.

„A mezőgazdaság létfontosságú mind Kína, mind az Európai Unió számára. Mindkettőnk erősen érdekelt a kétoldalú kapcsolataink mélyítésében a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés terén. Ez az Együttműködési Megállapodás egy új lépést jelent a közös munkánk melletti elkötelezettségünkben a közös kihívások megoldása érdekében” – nyilatkozta Dacian Cioloş. Kínai partnere szerint az eddigi közös munka „jelentős eredményeket és fényes kilátásokat” hozott, és biztos benne, hogy „az összehangolt erőfeszítésekkel a Kína és az Európai Unió közti együttműködés bizonyosan kölcsönös előnyöket, mindkét fél számára jó eredményeket és közös fejlődést valósít meg”.

Forrás: Európai Bizottság

Cikk megosztása