A helyiek összefogásával, kétkezi munkájuknak köszönhetően született meg Cserdi új önkormányzati boltja. Manapság ritka, hogy egy kistelepülés uniós vagy más központi forrás felhasználása nélkül tudjon fejleszteni, kizárólag a falubeliek munkájára támaszkodva. Az önkormányzati bolt és a vele egy épületben helyet foglaló új edzőterem ünnepélyes megnyitóját július 6-án tartották. Az esemény súlyát jelzi, hogy Czomba Sándor, foglalkoztatásért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője Pichler Imre, a környező települések polgármesterei, valamint az illetékes Leader Helyi Akciócsoport munkatársai is részt vettek az ünnepségen. Czomba Sándor szerint ez egy bátor kezdeményezés, amihez emberek is kellenek. "Cserdi az egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségben jó példát tudott mutatni Magyarország többi kistelepülésének" emelte ki az államtitkár. Pichler Imre ma már büszkén mesél a településről és mindenkit szívesen invitál Cserdibe, amely az elmúlt évek során nagymértékű megújuláson ment keresztül.
Cserdi, egy alig 400 lelket számláló kistelepülés a Mecsekalján, Baranya megye nyugati részén, a Szentlőrinci Kistérségben helyezkedik el. A falubeliek többsége roma származású, nincs állandó munkahelyük, meséli Bogdán László, a település polgármestere. Mindezek ellenére számos olyan fejlesztést is megvalósítottak, amelyhez semmilyen uniós vagy hazai forrást nem kaptak. A falubeliek összefogásával és fáradtságot nem ismerő munkájával épülhetett meg a most átadott önkormányzati bolt és konditerem is. Az önkormányzatnak 40 hektár saját földje van, de Bogdán László szőlőterületeket és erdőt is vásárolt a falunak, ahol saját maguknak termelhetnek a helyiek. Ezek mellett bérmunkát is vállalnak a fiatalok, egy környékbeli vállalkozó 500 hektáros területét művelik. Ahogy a polgármester mondja, itt minden fiatal reggel ötkor kel, elemózsiát csomagol magának, majd elindul dolgozni. "Mikor belevágtam ebbe, az a cél vezérelt, hogy egy napon, büszkén sétálhassak végig a községen" , emlékszik vissza a polgármester. A távolról érkezőnek Cserdi egy szép környezetben fekvő, rendezett, esztétikus közterekkel rendelkező település képét festi, ahol valóban jó érzéssel lehet végigsétálni a parányi falu főutcáján.

"Cserdi egy nagyon rossz hírű falu volt" - kezdi visszaemlékezését Völgyi Tamás, a Szinergia Egyesület titkára. Cserdiben most rend van, jó a közbiztonság, amit a faluban sétálva a helyiek is megerősítenek. A falu életében bekövetkezett változásokban kulcsszerepe volt Bogdán László polgármester személyének, aki összefogta a helyieket és megmutatta, hogy csakis kemény munkával tehetik jobbá életüket. Az önkormányzat házakat és környékbeli földeket vásárolt. Az ezeken megtermelt javak egy részét szétosztja a helyiek között, a többit értékesíti, amivel megalapozza a további fejlesztések anyagi részét.

A falu központjában van az Európa Fal, mögötte a Cigány Holocaust emlékmű és a gyönyörű fafaragással készült harangláb, valamint fahíd: ezek a beruházások az utóbbi néhány évben készültek el, akárcsak az ÚMVP-s forrás segítségével elkészült fajátszótér. A polgármester egyik nagy álma, hogy Cserdiben készülhessen el hazánk első "roma skanzenje".

 

Forrás: mnvh.eu

Cikk megosztása