2010. április 27-29. között, Cáceres (Spanyolország) ad otthont az „A nők szerepe a vidék fenntartható fejlesztésében” című európai szintű fórumnak (Fórum). A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat a magyar vidékfejlesztésben érdekeltek képviseletében támogatni kívánja a vidékfejlesztésben aktív szerepet vállaló két hölgy részvételét a Fórumon, ezért az alább részletezett Felhívást teszi közzé.

A FÓRUM CÉLJA
A nők és férfiak közötti egyenjogúság a Közösségi Jog egyik fontos alapelve, azonban ez az alapelv nem egységes módon jelenik meg az EU különböző programjaiban és támogatási rendszerében. A Fórum célja ezért:

  • elismertetni/elismerni azt a fontos szerepet, amelyet a nők játszanak a vidék életében, a vidéki örökség megőrzésében,
  • az egyenlőség és a nemi esélyegyenlőségen alapuló nézőpont erősítése a politikában,
  • egy demokratikusabb, valós részvételen alapuló kormányzási forma és dinamikus, egységes, és fenntartható keretfeltételeinek megteremtésével kapcsolatos kihívások elemzése és megvitatása,
  • továbbá a területi kohézió és környezeti integráció azon elemeinek azonosítása, melyek ösztönzik az innovációt és a társadalom fejlődését.

RÉSZTVEVŐK
A rendezvény a spanyol EU Elnökség programjához kapcsolódik. Szervezője a Spanyol Környezetvédelmi, Vidékfejlesztési és Tengerészeti Minisztérium, együttműködő partnerek az Európai Bizottság, Extremadura Regionális Kormányzat, a Cáceres Megyei Tanács, és Cáceres Város Önkormányzata.
A rendezvényen részt vesz több EU Tagország delegációja, a Fenntartható Vidékfejlesztés Főigazgatósága, spanyol országos, regionális és helyi szereplők.

PROGRAM
EU tagországok részvételével egy szakmai szeminárium keretében kerül sor a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos programok és a nemek szerepének elemzésére, megvitatására. A résztvevők előkészítik a 2014 utáni időszakra vonatkozó állásfoglalást a korábbi programozási időszakokból ismert nemzeti esettanulmányok figyelembe vételével.

Vitafórumot szerveznek vidékfejlesztésben érdekelt civil szervezetek, helyi akciócsoportok, vidéki nőegyletek, és az állami és magánszektor képviselőinek részvételével a vidéki nők, területi kohézió, és a vidéki kormányzás témaköreiben.

Továbbá, Cáceres városa, mint vendéglátó, kulturális programokkal és a témához kapcsolódó kiállítással várja a résztvevőket.
 

Cikk megosztása