„A megújuló vidékért”

címmel a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat pályázatot hirdet
mintaértékű agrár-vidékfejlesztési projektek és programok leírására

A pályázat célja: felkutatni, jutalmazni és közismertté tenni – belföldön és más Európai Uniós tagországokban - az EU és nemzeti társfinanszírozással megvalósított, mintaértékű agrár-vidékfejlesztési gyakorlatokat, a magyarországi kiemelkedő, példamutató, gazdaságilag fenntartható, innovatív fejlesztéseket. Bemutatásukkal, az információk cseréjével tovább erősíteni az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) forrásainak a vidék gazdasági, infrastrukturális, közösségi-társadalmi fejlődésére gyakorolt hatását. A megvalósított fejlesztések eredményeinek megismertetésével, a jó és hasznosítható példák erejével bátorítani a vállalkozásokat, egyéneket és termelői szervezeteket, önkormányzatokat, közösségeket fejlesztési céljaik, elképzeléseik valóra váltására.

Kik pályázhatnak?
Pályázatot nyújthat be természetes személy, őstermelő, egyéni és társas vállalkozás, szövetkezet, TÉSZ és termelői csoport, civil szervezet, települési és kisebbségi önkormányzat és azok társulásai, egyház, alapítvány, LEADER+ (AVOP) és LEADER helyi akciócsoport.

A pályázás feltételei:
A pályázatnak már befejezett és működtetett beruházás, infrastrukturális, vagy más jellegű fejlesztés (pl. ültetvény, feldolgozó-, szárító-, szállító-, vagy humán, stb. kapacitásbővítés), új mezőgazdasági- vagy élelmiszertermék piaci megjelentetése, falumegújítási, vidéki örökség megőrzési, LEADER+ program megvalósítási folyamatának és eredményeinek bemutatását kell tartalmaznia.
A fejlesztést a pályázónak be kell sorolnia a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról szóló 131/2008. (X. 1.) FVM rendelet 3. számú mellékletében felsorolt 11 szakterület valamelyikébe.
További feltétel, hogy a bemutatott fejlesztés valamelyik, az Európai Unióval közös finanszírozású agrár-vidékfejlesztési program - , a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT), az Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP), az Új Magyarország Vidékfejlesztési program (ÚMVP) – támogatási forrásainak felhasználásával valósult meg. A Fenntartható energia szakterület esetén benyújthatók a Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP), a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) és a Regionális Operatív Program (ROP) támogatásával megvalósult és bizonyítottan mezőgazdasági tevékenységhez, vagy az ÚMVP által lehatárolt vidéki területhez kötődő projektek is. A Leader szakterületen megvalósított Leader + programmal lehet pályázni.

A pályázat benyújtásának módja:
A pályázat a www.mnvh.eu nyitó oldalán érhető el és nyújtható be elektronikus formában. Egy felhasználó névvel csak egy pályázat nyújtható be. Egy pályázó több pályázatot is benyújthat eltérő felhasználó nevek megadásával. A kitöltött Pályázati formanyomtatványt (1. számú melléklet) és a Projekt/programleírást (2. számú melléklet) a honlapon történt véglegesítést követően PDF formátumban le lehet menteni, ezt ki kell nyomtatni és egy példányban, minden oldalt leszignálva és az utolsó lapokon aláírva, a pályázó pecsétjével ellátva postai úton kell megküldeni a kiíró részére.
A pályázat kötelező melléklete az 1. és 2. számú melléklet kitöltését követően a honlapra feltöltött legalább 2 db, maximum 5 db digitális fotó a fejlesztésről. A fotók minimum 3 megapixel felbontásúak és maximum 6 MB terjedelműek lehetnek.

A pályázatok postára adásának határideje: 2010. február 22-én (hétfőn) 24 óra.
Csak a postai úton feladott és a határidőt megelőző postai bélyegzővel ellátott pályázat fogadható be.
Postacím: FVM VKSZI MNVH állandó titkárság, 1055 Budapest, Kossuth tér 11. A borítékon tüntessék fel a következő szöveget: „A megújuló vidékért
A megadott határidőn túl postára adott pályázati dokumentáció nem kerül befogadásra.

A pályázatok elbírálása:
A pályázatok először formai ellenőrzésen esnek át. Ezt követően a Bíráló Bizottság (BB) két döntés-előkészítő egységében (DEB) – Általános DEB, Szakterületi DEB – az értékelés pontozás alapján létrejött rangsor szerint történik meg. Végül a Bíráló Bizottság dönt a díjazásról és a „Minta értékű agrár-vidékfejlesztési projekt/program” elismerő cím adományozásáról. Szakterületenként 3-3 pályázat, illetve fejlesztés, vagy program díjazható, de a Bizottság Különdíjakat is adhat. A Bíráló Bizottság elnöke az MNVH főtitkára, alelnöke a VKSZI főigazgatója. Tagjait, valamint a két DEB tagjait a főtitkár és a főigazgató együttesen kéri fel.

Bíráló Bizottság döntéshozatalának határideje: 2010. március 4.
Eredményhirdetés és az elismerő címek átadása: 2010. március 5-én Budapesten, a LEADER EXPO keretében.

Díjazás:
Szakterületenként az első helyezett, illetve képviselője részt vehet egy 3 napos külföldi tanulmányúton 2010. március végén.
Szakterületenként a második helyezett 50 000 Ft értékű, a harmadik helyezett 30 000 Ft. értékű tárgyjutalmat kap.
Szakterületenként az első, a második és a harmadik helyezett „Minta értékű agrár-vidékfejlesztési projekt/program” elismerő címet elnyert fejlesztéseket a LEADER EXPO keretében bemutatjuk, a projekt/program dokumentációja magyar és angol nyelven felkerül az MNVH honlapjára, megjelenik és terjesztésre kerül kiadvány formájában.

A pályázatok értékelési szempontjai
1. Jogosultsági feltételek (ezek hiánya kizáró körülmény)

  • a pályázó megfelel a részvételi feltételeknek
  • a fejlesztés illeszkedik az MNVH valamelyik szakterületéhez
  • a fejlesztés Európai Unióval közös finanszírozású agrár-vidékfejlesztési program támogatásával valósult meg, illetve amennyiben a Fenntartható energiához sorolt a KIOP, KEOP, ROP támogatta

2. Formai követelményeknek megfelelés (ezek hiánya kizáró körülmény)

  • kitöltött pályázati formanyomtatvány digitális és 1 nyomtatott formában
  • legalább 2 digitális fénykép a fejlesztésről

3. A fejlesztés a szakterületén innovatív jellegű (20 pont)

  • a fejlesztés milyen mértékben mutat be, alkalmaz új megközelítést
  • a fejlesztés mennyire támaszkodik új tudományos és/vagy technikai eredményekre
  • a fejlesztést követő gyakorlat mennyire sikeres

4. A fejlesztés tervszerűsége (10 pont)

  • megfogalmazott jövőképe, stratégiai célja van
  • középtávú célja van
  • hosszú távú célja van

5. A fejlesztés fenntarthatósága (10 pont)

  • a jelenlegi gazdasági eredményei a jövőben is fenntarthatók, tovább fejleszthetők
  • a természeti környezetre gyakorolt hatása semleges, vagy pozitív
  • a szűkebb és tágabb társadalmi környezetre pozitív hatású

6. A fejlesztés minta értékű, (20 pont)

  • mert megismételhető, tehát az elv, amelyet követ alkalmazható párhuzamos tartalommal
  • mert átadható, azaz a minta közvetlenül alkalmazható azonos tartalommal máshol

7. A fejlesztés szinergikus hatása, eredménye (10 pont)

  • miképpen biztosítható az elvégzett és a még tervezett fejlesztési akciók egymásra épülése
  • miképpen biztosítható a fejlesztés kapcsolódása más (helyi, vagy szakági) fejlesztésekhez

8. Szakterületi bírálat (30 pont).
A Szakterületi adatlap (2. sz. melléklet) alapján történik.

Kapcsolattartás:
A pályázók kérdéseiket kizárólag e-mailben tehetik fel a kiíró Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat munkatársainak, akik a lehető legrövidebb időn belül szintén írásban válaszolnak a feltett kérdésekre.
Az e-mailokat 2010. február 22-én 16 óráig fogadjuk a [email protected] címen.

Jó munkát,

Sikeres pályázást kíván az MNVH csapata!

A pályázatok leadási határideje lejárt. Köszönjük a részvételt.

1. számú melléklet , Pályázati formanyomtatvány
2. számú melléklet, Projekt- / programleírás

Cikk megosztása