Nyíregyháza – Az országban működő helyi akciócsoportok közül elsőként hozott döntést és adhatta át a nyertes pályázóknak a támogatásról szóló határozatot a Nyírségi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület csütörtökön.

Az eseményen dr. Forgács Barnabás, a Földművelésügyi ésVidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, az Irányító Hatóság vezetője hangsúlyozta: vidékfejlesztési programok támogatására a 2007-2013 közötti időszakban országosan 262 milliárd forint áll rendelkezésre az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretein belül.

– A siker alapja a Leader-megközelítés, azaz a települési önkormányzatok, a vállalkozói és civil szervezetek együttműködése. A forrást az ország 96 helyi akciócsoportja használhatja fel, és lényeges elem, hogy a döntést nem Budapesten, hanem helyi szinten hozzák meg, az érintett önkormányzatok, civil szervezetek és kisvállalkozások által közösen készített stratégia terv mentén – emelte ki az államtitkár.

Demendi László, a Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a Nyíregyháza és Nagykálló térségének 18 településén mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére mintegy 400 millió forintot használhatnak fel, a turisztikai tevékenységre több mint 190 millió forintot fordíthatnak, falumegújítási programba 16 településen kezdhetnek 237 milliós támogatással, míg a vidéki örökség megőrzésére 103 millió forintot költhetnek. Tisza András, az egyesület munkaszervezetének vezetője arra utalt, hogy a beruházások 75 új munkahelyet teremtenek. Az ÚMVP IV-es tengely keretében október 1-31. között lehet pályázni, a III-as tengely forrásai november 1-30 között nyílnak meg újra a pályázók előtt.

Cikk megosztása