Az Európai Unió (EU) minden Kínából importált rizstermék kötelező bevizsgáltatásának elrendelését tervezi, engedély nélküli génmódosított (GM) fajták után kutatva. A hatóságok az után döntöttek így, hogy fény derült több, még 2006-ban történt esetre, amikor kínai rizstermékekben találtak ilyen fajtákat. A problémát az Egyesült Királyságból, Franciaországból és Németországból is jelezték az uniós gyorsriasztási rendszeren keresztül.

Az Európai Bizottság a hasonló esetek megelőzése érdekében kötelezné a tagállamokat, hogy vizsgáljanak be minden, a távol-keleti országból érkező rizsterméket, az eredményekről pedig rendszeresen tájékoztassák a Bizottságot. Az EU élelmiszerbiztonsági szakértői várhatóan november 14-én hagyják jóvá a fokozott ellenőrzések elrendelését.

Az Európai Unió többször is kérte a kínai hatóságokat, hogy előzze meg az EU-ban nem engedélyezett GM-rizs eladását a közös piacon, de az intézkedéseket nem ítélte elegendőnek. John Dalli egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztos szóvivője szerint „már jó ideje problémáink vannak a kínai rizsimporttal. Megoldást kell találnunk.”

A helyzetet rontja, hogy Kína –más rizst exportáló távol-keleti országokhoz hasonlóan – lehetővé szeretné tenni még több génmódosított fajta termesztését a saját területén, ezzel növelve a kockázatot, hogy az EU által nem jóváhagyott GM-fajták kerülnek be a közös piacra. Az EU jelenleg a rizsszükséglete negyven százalékát behozatalból fedezi, főként kínai, indiai, pakisztáni és vietnámi forrásból.

Az európai rizs-feldolgozóipar is sürgeti az Európai Uniót, hogy találjon megoldást a problémára. „Az EU-n kívüli országokban egyre inkább előretör a GM-rizs, és egyre kevésbé akarják majd az EU beleegyezését kérni ehhez” – nyilatkozta Chris Downes, az Európai Rizsfeldolgozók Szövetségének főtitkára. „Az Európai Uniónak magához kellene ragadnia a kezdeményezést egy stratégia kidolgozásához. Egyelőre azonban nem ez történik” – mondta.

 

Forrás: European Voice

Cikk megosztása