Hideget és meleget is kapott az Európai Bizottság javaslatcsomagja, amelyet az Európai Unió (EU) Közös Agrárpolitikájának (KAP) a reformjára nyújtott be. A tervezetet október 12-ére dolgozta ki az EU végrehajtó testülete, azóta pedig több okból is dícsérték vagy éppen kritizálták.

Caroline Spelman, az Egyesült Királyság mezőgazdasági minisztere például elégedettségét fejezte ki, amiért a Bizottság felfigyelt arra az üzenetre, hogy a KAP-nak többet kell tenni a környezetvédelemért. Ugyanakkor szerinte a javaslat némelyik eleme visszalépést jelent.

Az Európai Parlament zöldpárti képviselője, a francia José Bové ugyanakkor élesen kritizálta a Bizottságot. A globalizmus-ellenes aktivistaként is ismert politikus véleménye szerint a tervezetet „kibelezték, hogy a mostani helyzet védelmezőinek igényeihez szabják”, és „híján van bármiféle ambíciónak”. Ebben a formában a javaslatok „alkalmatlanok rá, hogy a KAP megfelelő reformjának alapjául szolgáljanak”.

Albert Dess, a jobbközép Néppárt képviselője azt kifogásolta, hogy a Bizottság által asztalra tett elképzelések alapján a felesleges bürokrácia továbbra is problémát jelentene. „A kölcsönös megfeleltetés szabályait le kell egyszerűsíteni, hogy a gazdák több időt tölthessenek földjeiken vagy a csűrjeikben dolgozva, mint az íróasztal mögött” – mondta.

Az EU által segélyezett fejlődő, úgynevezett ACP- (African, Caribbean, Pacific; Afrikai, Karib-tengeri, Csendes-óceáni) országok 136 tagjának cukortermelői a cukorkvóták 2015-től tervezett megszűntetését kritizálták. Az uniós termelést visszafogó mennyiségi korlátozás kivezetése szerintük ez nem veszi figyelembe az ágazat gazdasági hatását, és szembemegy az EU fejlődő országok segítése melletti elkötelezettségével.

 

Forrás: European Voice

Cikk megosztása