Bizonyos uniós tagállamokban akár a növényvédőszerek negyede is hamisítvány lehet, ez pedig a gazdákra, a földekre és a termelésre is veszélyt jelenthet, figyelmeztetett az Európai Unió (EU) rendvédelmi szerve, az Europol.

Az illegális szerek eladása világszerte évi több milliárd eurós üzletet jelent, és a hamisítók bevételei egyre nőnek. A gyom- és rovarirtók feketepiaca mögött álló bűnözői csoportok „olyan jól szervezettek és profik”, hogy még a nagykereskedőket is megtévesztik termékeikkel, akik azt hiszik, az eredeti márkából vásárolnak, mondta Søren Pederse, az Europol szóvivője.

Az Egyesült Államok környezetvédelmi és bűnüldöző szervei is hasonló figyelmeztetéseket adtak ki, felhívva rá a figyelmet, hogy a hamisítványok az egészségre is veszélyesek lehetnek. Számos, az EU-ban forgalmazott növényvédő szer biztonsági előírásokat sért, némelyik pedig olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek károsíthatják a hormontermelésért felelős endokrin rendszert.

Az engedély nélküli szerek „veszélyesek a gazdák egészségére és a fogyasztókra, valamint a környezetre” – szögezi le az Europol közleménye. Az Európai Közösségek, az EU elődje a ’80-as években kezdett összehangolt lépéseket tenni az olyan, mérgező gyom- és rovarirtók ellen, mint a DDT. Azóta is számos közösségi jogszabályt hoztak ezen a téren.

Az Europol nem árult el részleteket, de feltételezhetően Kína a hamis vegyi anyagok fő exportőre. Oroszországot általában fő tranzitországként tartják számon, de a moszkvai Európai Vállalkozások Szövetsége szerint a hatalmas ország maga is célállomás – esetenként nyugat-európai kikötőkből származó termékeknek is. A szervezet elnöke, Ulrich Vollmer szerint a „a drogpiachoz hasonlít” az engedély nélküli gyom- és rovarirtók kereskedelme.

A közelmúltban a magyar, német, görög, olasz, lengyel és spanyol hatóságok is összehangolt akciókat indítottak a hamis növényvédők eladói után, de Pakisztántól Vietnámon át az Egyesült Államokig szerte a világon célzottan léptek fel az ilyen anyagok kereskedelme ellen.

 

Forrás:  Euractiv.com

Cikk megosztása