Az Európai Unió minisztereiből álló Tanács szeptember 26-án Brüsszelben ült össze, hogy kereskedelmi kérdéseket vitasson meg.

A találkozó egyik fő témája a WTO (World Trade Organisation, Világgazdasági Szervezet) jelenlegi, dohai tárgyalási fordulója volt. A világpiac liberalizálásáról szóló egyeztetések 2008-ban futottak zsákutcába, az ipari vámok mellett éppen a mezőgazdasági támogatások miatt, amelyeket a gazdag országok nyújtanak gazdáiknak. Karel de Gucht kereskedelmi biztos ugyanakkor az Egyesült Államok hajthatatlanságát okolta szeptember 27-én az Európai Parlament képviselői előtt. „Többször is megpróbáltunk javaslatokat tenni, amelyekkel végső döntésre vihettük volna a dohai csomagot, […] de egyszerűen nem tudtunk egyezségre jutni. És arra a következtetésre jutottam, hogy a dohai tárgyalásoknál jelenleg nem lehet számítani az Egyesült Államokra” – foglalta össze tapasztalatait Karel de Gucht Strasbourgban. Az óra közben ketyeg: a WTO decemberben Genfben tartja következő, kétévente megrendezett miniszteri konferenciáját, ahol a folyamatot le lehetne zárni.
Az uniós kereskedelmi miniszterek megállapodtak abban, hogy továbbra is elkötelezettek a dohai forduló sikeres befejezése mellett, a tagállamok pedig támogatásukról biztosítják az Európai Bizottságot, hogy a többi WTO-taggal együtt sikerüljön újraindítania a folyamatot. Emellett leszögezték azt is, hogy a megoldásnak a fejlődő országok igényeit is ki kell elégítenie.
Az Európai Bizottság tájékoztatta a tagállamokat az EU és Ukrajna között folyó tárgyalások állapotáról, amelyek célja egy szabadkereskedelmi egyezmény megkötése. Főként Karel de Gucht és Dacian Cioloş mezőgazdasági biztos szeptember 21-i, kijevi látogatásáról informálták a nemzeti minisztereket.
Martonyi János magyar külügyminiszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a szabadkereskedelmi megállapodás révén, amely szerinte év végéig megszülethet, a magyar export is megnőne keleti szomszédunkba. A vámok megszűnésével a főként agrártermékekből álló ukrán kivitel is megerősödne az Európai Unióban.
Szintén főként mezőgazdasági cikkeket exportálnak az EU-ba azok a latin-amerikai országok, amelyekkel a szabadkereskedelmi egyezmények megkötése már a finisbe ért. A tagállamok brüsszeli ülésükön jóváhagyták a Kolumbiával és Peruval kötött megállapodásokat, így a két ország hamarosan könnyebben, vámakadályok nélkül férhet hozzá az európai piachoz. Ehhez azonban még az Európai Parlament, és nem kizárt, hogy a tagállamok országgyűléseinek a beleegyezésére is szükség van. A nemzetközi szerződés emiatt legkorábban jövőre léphet életbe.
A tagállamok továbbá áldásukat adták a végükhöz közeledő tárgyalásokra, amelyeket hat közép-amerikai országgal (Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua és Panama) folytat az Európai Bizottság.

Forrás: Európai Unió Tanácsa, Európai Parlament, European Voice, Presseurop, Budapest Business Journal

Cikk megosztása