Az Európai Bizottság új szabályozási tervet dolgozott ki bizonyos bioüzemanyag-fajtákra. A Günther Oettinger energiaügyi és Connie Hedegaard klímáért felelős biztosok nevével fémjelzett javaslat szigorúbb széndioxid-kibocsájtási követelményeket támasztana a jelenleginél. Eddig a bioüzemanyagoknak csak 35 százalékkal kellett kevesebb üvegházhatású széndioxidot kibocsájtania fosszilis társaikhoz képest, a javaslat szerint viszont ezt az értéket 50 százalékra emelnék.

Környezetvédő szervezetek ugyanakkor kifogásolják, hogy nem számítanák be a „nem közvetlen földhasználati változásokat” (indirect land-use change, ILUC). Bizonyos bioüzemanyagként feldolgozott növények ugyanis az élelmiszertermeléstől veszik el a helyet, amely kedvéért feltöretlen, esetleg erdővel borított földeket vonnak művelés alá. A Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Kutatóintézet (International Food Policy Research Institute) és az Európai Unió Egyesített Kutatási Központja (Joint Research Centre) szerint ez főként a repcére, a szójára és a pálmaolajra igaz. Az EU-nak tanácsokat adó Európai Környezetvédelmi Ügynökség (European Environment Agency) is figyelmeztetett, hogy üvegházhatás szempontjából a bioüzemanyagok nem feltétlenül mind semlegesek.

Az Európai Bizottság 2008-ban tett ígéretet az ILUC-hatás felmérésére, amelyről várhatóan jövő hónapban ad ki jelentést. Ugyanakkor a tudományos bizonytalanságokra mutatva az európai biztosok most megállapodtak, hogy 2014-ig nem kötnek külön kibocsájtási értékeket a bioüzemanyagok fajtáihoz. Raffaello Garofolo, az Európai Biodízel Tanács főtitkára szerint a túlzó szabályozás ilyen körülmények között csak „tönkretenné az európai biodízel-ipart”, és az Európai Unión kívüli feldolgozócégeket hozná előnybe.
Connie Hedegaard a European Voice hetilappal azt közölte, hogy javasolni fognak egy módot az ILUC-tényező beépítésére, megerősítik a jelenlegi tervezetet, és ősszel egy hatástanulmányt is készítenek.

Forrás: European Voice, Euractiv.com

Cikk megosztása