Október 3-án tette közzé az Európai Élelmiszerügyi Hatóság (European Food Safety Authority) a tavasszal kitört E. coli-fertőzésekről készült jelentését.

Németország május 14-én tett közzé hivatalos értesítést a shiga-toxint termelő kórokozó által okozott tömeges megbetegedésektől. Először friss salátára gyanakodtak, mint a fertőzés forrása, a későbbi kutatások viszont kimutatták, hogy inkább csírázó magok, mint friss zöldség fogyasztásához köthetőek a megbetegedések. Minden olyan esetet, amelyről elegendő adat állt rendelkezésre, sikerült visszavezetni egy németországi gazdasághoz.

Itt a dolgozókban is sikerült kimutatni a baktériumot, de mindegyikük csak a járvány kitörése után betegedett meg, így nem tőlük indult a nem ritkán halálos hasmenést okozó fertőzés-sorozat. Annak sem volt nyoma, hogy a környezetből került volna a kórokozó a magokra, ezért azt a következtetést vonták le, hogy a magok már korábban fertőződtek meg.

Nem sokkal ezután, június 8-án már Franciaországban is felbukkant a járvány. A betegek mindegyike egy helyi eseményen vett részt, és itt is csírázó magok voltak a felelősek, amelyeken ugyanaz a baktériumtörzs tenyészett. Összevetve a két, nyilvánvalóan közös forrásból származó magok útját, egy Egyiptomból érkezett görögszéna-szállítmány vált a legvalószínűbb felelőssé.

Július 26-án a Robert Koch Intézet befejezettnek nyilvánította a járványt. Összesen 3911 megbetegedést jelentettek az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (European Centre for Disease Prevention and Control), valamint az Egészségügyi világszervezetnek (World Health Organization, WHO). A járványt okozó baktériumtörzs világszerte nagyon ritka, az EU-ban korábban csak Észak-Afrikából, a Közel-Keletről vagy Közép-Ázsiából érkezetteknél jelentek meg elszigetelt esetek.

 

Forrás: EFSA

Cikk megosztása