Az Európai Bizottság havi jelentése szerint nyáron az élelmiszerárak nem egy irányba tartottak, és elmaradtak az idén februári rekordoktól, ugyanakkor még mindig magasak.

Akkor a Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezet (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) áridexe 237,7 ponton állt, ettől pedig mindössze 6,6 ponttal maradt el augusztusban. Ez viszont még mindig magasabb, mint 2007-2008-as élelmiszerár-robbanás 231 pontos szintje. Az Egyesült Nemzetek Szövetségének egy másik szakosított szerve, az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organisation, WHO) kissé eltérő alapú számítása szerint 280 ponton állnak az élelmiszerárak a februári 292,61-hez képest.

A gabona drágult a júniusi áresés óta, amihez a nyugati országoknál az időjárás, Kelet-Európában politikai és infrastrukturális okok járultak hozzá. Az Egyesült Államokban a szárazság, Európában – főként Dániában, Németországban és Lengyelországban – az eső okozott gondot. Ukrajna gabonakivitelét új vámok fogták vissza, emiatt az nem volt versenyképes az újrainduló orosz exporttal szemben (Moszkva majdnem egy év után engedélyezte újra 2011 júliusában, hogy a világpiacon is eladhassák gabonáját). Hiába akartak azonban tömegesen vásárolni az orosz terményből, a fejletlen közlekedési hálózatot ez túlterhelte, az el- és lemaradások pedig szűkítették a kínálatot, feljebb tornászva az árakat.

Szinte ugyanannyit kellett viszont fizetni a szójáért augusztus elején, mint a végén. Szeptemberre azonban ezen számos hatás változtathat. Kérdés, hogy mennyire jöttek későn a szárazságok után felmentést jelentő esők az Egyesült Államokban, hogy mi lesz a kimenetele az argentin vitának a szójaolaj biodízelként való hasznosításáról, és az is, vajon Brazília emeli-e a gázolaj biodízel-tartalmát. A kínai import viszont várhatóan nőni fog a sertéstartás elterjedése miatt.

A cukor ára magas és nagyon változékony maradt. Idén nyáron két hónap alatt egy tonna ára 80 dollárral drágult, elérve a rekordot jelentő 800 dolláros árat, ami augusztus végére 758 dollárra esett vissza. A különböző területeken annyira eltérő volt a termés, hogy a jelentés csak annyit mer megállapítani, hogy a betakarítási szezon végéig nemigen lesz olcsóbb a cukor.

A tejtermékek ára folytatta a július óta tartó esést, ami leginkább a tejporokat érintette (hat százalék). A vajért négy százalékkal kellett kevesebbet fizetni, a sajtért pedig csak eggyel. Ez azonban még mindig sok az elmúlt tíz évhez képest. A csökkenés hátterében a legnagyobb importőrök, Kína és Oroszország lassuló behozatala, valamint az egyre élénkebb óceániai kivitel áll, ráadásul az ausztrálok és az új-zélandiak is jó hozammal számolnak.

A szűkös kínálat, a viszonylag nagy kereslet, a drága energia- és takarmány miatt a húsárak éppen ellenkező tendenciát mutattak, mint a tej, és július óta folyamatosan emelkednek. A broiler (húsáért tartott) csirke már zsinórban nyolcadik hónapja drágult, így tonnánként 1943 dollárba került. Ez 14 százalékkal több, mint 2010 decemberében. A marhahús ára is újra emelkedni kezdett, elérve a 3993 dollárt tonnánként. Ez nem sokkal marad el a 2011. áprilisi 4225 dolláros rekordtól.

 

Forrás: Európai Bizottság

Cikk megosztása