Az Európai Unió (EU) statisztikai hivatala, az Eurostat zsebkönyvet készített a tagállamok mezőgazdaságáról. A kiadvány szerint 2009-ben Dánia után Magyarországon fordították a legnagyobb arányban a földeket mezőgazdasági termelésre, hazánk területének 45,9 százalékát vonták művelés alá.

Az EU-ban 2008 és 2010 között főként gabonát termesztettek, amelynek majdnem egynegyede Franciaországból származott. A második helyet Németország (16 százalék), a harmadikat pedig Lengyelország szerezte meg. Magyarország közel öt százalékkal a nyolcadik legnagyobb termelő volt, közvetlenül követve Romániát. Hazánkban főként a kukoricatermesztés emelkedett ki, 13,3 százalékos részesedésével a negyedik legnagyobb mennyiséget előállítva a huszonhét tagállam közül. Ugyanezt a helyet szerezte meg Magyarország napraforgó-termesztésben is.

A kimutatás szerint Magyarország az uniós tagállamok azon csoportjához tartozik, ahol emelkedett a gazdák jövedelme 2005-höz képest, sőt, azon 11 ország egyike, ahol a növekedés nagyobb volt húsz százaléknál. Ezeknek csak a fele „új”, 2004 után csatlakozott tagállam. A növénytermesztési termelői árak az Egyesült Királyság után hazánkban növekedtek a leginkább (25,9 százalékkal), miközben az uniós átlag csak 17 százalék volt.

A statisztika még egy, környezetvédelmi szempontból fontos helyen említi Magyarországot. Itt csökkent a legnagyobb mértékben a nitrogén-alapú műtrágyák felhasználása, és a túltrágyázási mutató is itt volt a legkisebb.

A zsebkönyv angolul innen kérhető ingyenes, elektronikus formában.
Forrás: Eurostat

Cikk megosztása