Az Európai Unió Tanácsának mezőgazdasági és halászati formációja a lengyelországi Boroszlóban (Wrocław) tartott informális találkozót. A tagállamok szakminisztereiből álló testület minden fél évben legalább egyszer összeül, hogy lehetőséget adjon a nem hivatalos körülmények közötti egyeztetésre.

A szeptember 13-ai eseményt a Tanács féléves elnökségét jelenleg ellátó Lengyelország szervezte, és Marek Sawicki mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter elnökölte. A találkozón részt vettek a huszonhét tagállam mellett a tagjelöltek miniszterei is, akárcsak a Tanács állandó főtitkára, az Európai Parlament illetékes bizottságának elnöke, Dacian Cioloş mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos az Európai Bizottságtól, valamint a COPA-COGECA és a Fiatal Gazdák (Young Farmers) szervezet képviselői.
A fő napirendi pontot az élelmiszereket az EU-ban és azon kívül népszerűsítő uniós politika jövője jelentette. A megbeszélések alapját az Európai Bizottság „Zöld Könyve” adta. A Tanács-elnökség ebből kiindulva három kérdést fogalmazott meg arról, hogy milyen célokat is kövessenek a belső és külső piacokon, valamint milyen eszközöket használjanak fel ehhez. Sok szó esett az európai mezőgazdaság helyzetét megerősítő promóciós és információs intézkedésekről, a tagállamok és az Európai Bizottság szerepéről a társ-finanszírozott programok kiválasztásában, valamint arról, hogy ezeket milyen arányban fedezzék uniós és tagállami forrásból.
A Miniszterek egyetértettek abban, hogy a leghatékonyabb megoldás érdekében közös elképzelést kell kidolgozniuk. A felhasználandó eszközöknek meg kell erősítenie az európai mezőgazdaságról kialakult képet, az uniós élelmiszereket pedig egészséges, biztonságos és magas minőségű termékként kell bemutatni, amelyeket a környezetvédelemre és az állatok jólétére tekintettel állítottak elő.
A lengyelek arra is kihasználták az alkalmat, hogy saját mezőgazdaságukat bemutassák. Országuk boraiból és ételeiből kaptak kóstolót a vendégek, akik egy biogázüzemet, kézműves termékek bemutatóját és helyi tenyésztésű lovakat is láthattak. „Igyekeztünk megmutatni Lengyelország jellegzetes sajátosságait: multikulturális és lendületes nagyváros; a książi kastély által ábrázolt hagyomány és tradíció; a vidéki területek elbűvölősége, ahol nem csak gabona és burgonya, hanem szőlő is nő” – mondta Marek Sawicki.
A találkozó farvizén háromoldalú megbeszélés is folyt Marek Sawicki, Dacian Cioloş és az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságának elnöke, Paolo de Castro között – azaz az uniós jogalkotásban részt vevő mindhárom intézmény legmagasabb szintű képviselője konzultált, aki az agráriummal foglalkozik. A tagállamok szakértőiből álló Speciális Mezőgazdasági Bizottság (Special Committee on Agriculture) szintén összeült.
Forrás: pl2011.eu

Cikk megosztása