A tervek szerint Ukrajna jövőre feloldja a földvásárlást tiltó moratóriumot, ami egy fontos lépés lehet ahhoz, hogy a külföldi vásárlókat beengedjék a földpiacra. A jogszabályi környezeten ugyanakkor még van mit javítani.
Ukrajnában 1992 óta nem lehet földeket vásárolni. Ezen változtatna a hírek szerint Viktor Janukovics elnök és pártja. Erre utal az is, hogy augusztus 16-án egy „új földtörvényről” szóló parlamenti meghallgatást rendeztek tudósok, külföldiek és a civil szféra bevonásával.
A lépéssel 42 millió hektárnyi ukrán föld csábítaná a befektetőket – összehasonlításképp az Európai Unió legnagyobb termőterületű országa, Franciaország is csak 29 millió hektárral rendelkezik. Ráadásul míg szakértők szerint hektáronként 360-505 euró között mozog a föld ára Ukrajnában, ennek nagyjából tízszeresét, 4580 eurót kérnek érte Franciaországban.
A modernebb földművelési technológiák megjelenése a hozamokat is javíthatja. Mikola Azarov ukrán miniszterelnök elismerte, hogy ezek átlaga ötször magasabb az Európai Unióban. A hatékonyság növelése bővítheti az élelmiszerexportot, ami az Európai Unióban is lenyomhatja az árakat.
A hatalmas földtömegből 26 millió hektárt kisgazdák között osztottak szét, akik fele azonban nem tudja parcelláit megművelni, ezért a gyakorlatban nagybirtokosok bérlik tőlük. Ennek ellenére az Euractiv szerint kétharmaduk akkor sem válna meg földjétől, ha lenne erre lehetőség. Százezren viszont érdekeltek a működő földpiac kialakításában, bár jó részük inkább venne, mint eladna, és aztán bérbe adná vagy zálogként használná a területet.
Addig azonban számos problémát kell még megoldani. Nincs hivatalos kataszteri nyilvántartás, vagy egyáltalán bármiféle jogi alap a földek adásvételére. A tulajdonviszonyokat kuszálja, hogy Andrej Blinov, az „Expert” újság főszerkesztője szerint elterjedtek az illegális földvásárlások. A Deutsche Welle német tévécsatorna több független ukrán közgazdászt is idézett, akik szintén azt állították, a földeknek az utóbbi években jókora feketepiaca alakult ki. Vologyimir Litvin, az ukrán országgyűlés elnöke szerint az illegálisan gazdát cserélt földeket eredeti tulajdonosaiknak kell visszajuttatni, és egy katasztert is össze kell írni, még mielőtt bármiféle földeladásokról tárgyalnának.
Más okokból is komolyak az aggodalmak. Vitalij Bala, a Helyzetmodellező Ügynökség (Agensztvo Modeljuvannya Szituacij, AMSz) vezetője szerint nem lehet kizárni, hogy sok terület kerülhet kevés ember kezébe. Több szakértő arra figyelmeztetett, hogy külföldiek, főként oroszok vásárolhatják fel az földek többségét. Nyikolaj Kaljujnyij, a Földjavak Állami Ügynökségének (Goszudarsztvennoje Agensztvo Zemelnih Reszurszov, Goszzemagensztvo) elnöke szerint alaptalanok ezek a félelmek, mivel a jelenlegi jogszabályok értelmében csak ukránok vehetnek földeket. Andrej Blinov ezzel szemben arra mutatott rá, hogy közvetve, cégeken keresztül minden további nélkül bárki vásárolhat.
A felvásárlást lassíthatja az is, hogy a nagy kereslet miatt a moratórium feloldása után várhatóan többszörösére ugranak majd a földárak. Éppen ezért Nyikolaj Kaljujnyij arra szólította fel a gazdákat, hogy várjanak az eladással – vagy ha lehet, egyáltalán ne is váljanak meg birtokuktól.


Forrás: Euractiv.com

Cikk megosztása