Keszthely adott otthont a VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VM VKSZI) által szervezett „Mire KAP-ható az ifjúság?” című program ötödik, közép-dunántúli állomásának. Az intézet célja a fotópályázatból, konferenciákból és workshopból álló rendezvénysorozattal, hogy az Európai Unió Közös Agrárpolitikáját (KAP) közelebbről is megismertesse a városi lakossággal, különösen a fiatalokkal, mondta az esemény megnyitóján Brandt Sára, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Állandó Titkárságának igazgatója.

A mezőgazdaság stratégiai ágazat, emelte ki Dublecz Károly, a házigazda és társ-szervező Pannon Egyetem Georgikon Karának dékánja. Nem véletlen, hogy a világ gazdagabb országai az utóbbi időben rengeteg pénzt fektettek termőföldbe, hiszen a Föld népessége drasztikusan emelkedni fog az évszázad első felében, emelte ki a dékán. A mezőgazdaság ráadásul az egyik legszebb szakma a világon, mivel a gondozott növények és állatok meghálálják a törődést, az agrárium pedig hosszú távon kiszámítható életpályát tud biztosítani a fiatalok számára.

Wayda Imréné, a VM VKSZI képzési igazgatója is hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy az ifjúság megszeresse az agrárszakmát, az élelmiszeripart. „Valahol vissza kelleni térni ahhoz, hogy olyan szakembereink legyenek, amilyenek nagyapáink, dédapáink voltak, akik amikor már egy kicsit pirkadt, mentek a határba”, hiszen a gazdálkodást csak teljes odaadással lehet végezni.

Nem csak az agráriumban dolgozók, de az egész társadalom számára fontos a mezőgazdaság, emelte ki Madarász István. A Vidékfejlesztési Minisztérium EU agrárpolitikai referense felhívta rá a figyelmet, hogy csak a XIX-XX. század „zsákutcája” az a szemlélet, amely szerint egy ország fejlettségét a mezőgazdaság leépültségében látta, és manapság újra visszatérőben az a nézet, amely stratégiai ágazatot lát az élelmiszer-termelésben. A második világháború után ezt az európai államok is tapasztalták, ezért már az Európai Unió alapszerződésének tekintett Római Szerződés megvetette a KAP alapjait, amely ötven évvel ezelőtti indulása óta számos reformon ment át.

Épp egy újabb ilyen változás előtt áll a KAP: a 2014-től életbe lépő, még formálódó reformot Papp Gergely, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) tudományos munkatársa mutatta be. Az Európai Bizottság tervezete ugyan kissé csökkenti a KAP részesedését az EU közös költségvetéséből, ám ez még véleménye szerint elfogadható kompromisszum, hazánk pedig ugyanannyi pénzt kapna közvetlen kifizetésekre, bár egyáltalán nem ugyanúgy. A változások néhány területen lehetnének ugyan előnyösebbek Magyarország számára, de a kutató hangsúlyozta, hogy pusztán tervezetről van szó. A KAP reformját még az Európai Parlament mellett a tagállamok is alakíthatják 2013 végéig. A mezőgazdaság társadalmi, környezetvédelmi közjavakat is előállít, hívta fel rá a figyelmet Bíró Szabolcs, az AKI osztályvezetője, így a tájkép fenntartásától kezdve a talaj termőképességének megőrzésén át az élelmezés biztosításáig számos fontos funkcióval bír. Rámutatott, hogy a közjavak olyan szolgáltatást jelentenek, amelyek az egész társadalmat szolgálják, és ez indokolja, hogy pénzt is fordítsanak rá.

Épp a KAP puszta élelmiszer-termelésen túli oldalát mutatta be Pernyész Melinda, a VM jogi referense a kölcsönös megfeleltetéssel. Ez olyan, az EU-támogatásokért cserébe kötelezően elvárt szabályokat jelent, amelyek révén környezetkímélő módon előállított, biztonságos élelmiszereket termelnek az uniós gazdák.

A program részeként a VM VKSZI fotópályázatának regionális nyertesei is átvehették jutalmukat. Az intézet által hirdetett versenyen a rendezvénysorozat honlapjára feltöltött képekkel hét kategóriában lehetett indulni, amelyek közül az oldal látogatóinak szavazatai alapján választották ki a díjazottakat. A legjobb fotókból kiállítást rendeztek be az egyetem aulájában. Az intézmény hallgatói is megmérettethették magukat: workshopon mutatták be diákcsapatok mezőgazdasági vállalkozásaikat, projektjeiket.

A rendezvénysorozat következő állomása március 7-én Hódmezővásárhely lesz, a záróprogramra pedig március 21-én Gödöllőn kerül sor.

 

Forrás: VM VKSZI

Cikk megosztása