„Magyarország a szaktanácsadás jelentős állomásához érkezett azzal, hogy egy lényeges mulasztást pótolunk” – mondta V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár december 7-én, az Országos Szaktanácsadási Bizottság (OSZB) megalakulása előtti sajtótájékoztatón. Az OSZB-t még az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) indulásakor, 2007-ben létre kellett volna hozni, ez azonban egészen mostanáig nem történt meg. A bizottság javaslattevő és véleményező jogkörrel rendelkezik, és az elkövetkező időben az egyik legfontosabb feladata a 2014 és 2020 közötti programozási időszak irányelveinek kidolgozása, amelyet majd a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) elé terjeszt. A tizenöt főből álló bizottságba a Regionális - és Területi Szaktanácsadási Központok képviseletében 3-3 főt, és három, a szaktanácsadás folyamatában aktívan résztvevő gazdát kértek fel, továbbá a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, valamint a Magyar Agrárkamara is delegálja egy-egy képviselőjét.
V. Németh Zsolt kiemelte, az OSZB jóval több, mint jogszabályoknak való megfelelés. „A gazdatársadalom elvárja, hogy a lehető legegyszerűbb szabályokkal találkozzanak és a bonyolult rendszerben eligazodjanak, amelyet azonban az uniós szabályok sokszor megnehezítenek. A Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársai azon dolgoznak, hogy a rendszer minél egyszerűbbé váljon, amelyhez módszeresen felülvizsgálják az Európai Unió támogatási rendszereit.” Ezzel egyidőben fontos a hatékony szaktanácsadási hálózat kiépítése és működtetése is, amely egyrészt technikai segítséget nyújt, másrészt az egyes gazdálkodóknak eredményes szaktanácsadást biztosít – mondta az államtitkár. Hozzátette: „Ehhez összehangolt munkára van szükség, amelynek koordinálása a VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VM VKSZI) kezében van.”
Jávor András, a bizottság újonnan kinevezett elnöke, egyben a Debreceni Egyetem rektorhelyettese és az Észak-alföldi Regionális Szaktanácsadási Központ vezetője elmondta: a szaktanácsadás lényege a naprakész tudás, amit az adott helyszínen, az adott probléma esetében kell alkalmazni. Sajnos ma a szaktanácsadás szakmai helyett inkább adminisztratív segítséget nyújt. Az elnök kiemelte, „a bizottság tagjai a szaktanácsadás minden területét felölelik és hiszünk benne, hogy szükség van ránk”.
Mezőszentgyörgyi Dávid, a VM VKSZI – amely egyben az Országos Szaktanácsadási Központ szerepét is betölti – főigazgatója lett az OSZB társelnöke. Mint elmondta, egy gazdára évente hétszáz euró támogatás hívható le az uniós forrásokból. Kiemelte, eljött az ideje a szaktanácsadási rendszer megújulásának, amelyért a VM VKSZI is mindent megtesz a jövőben.
A bizottság alakuló ülésén elfogadták az ügyrendet és határoztak a Szakmai Szaktanácsadási Központ (SzSzK) címre benyújtott pályázatokról is. Az SzSzK cím viselésére jogosító okleveleket december 14-én, az I. Nemzeti Vidékfejlesztési Napon adja át V. Németh Zsolt.

Forrás: MNVH

Cikk megosztása