A Leonardo da Vinci program az Európai Bizottság 1994-ben indult együttműködési projektje a szakképzés területén, amelynek a VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VM VKSZI) évek óta sikeres résztvevője. 2010-ben benyújtott egyéves mobilitási pályázata erdészeti és lovas szakképzésben résztvevő fiataloknak biztosított lehetőséget németországi szakmai gyakorlaton való részvételre.

2011-ben tizenhét erdész és lovász fiatal tölthetett négy, illetve tíz hetet a németországi Mecklenburg-Vorpommern tartományban. A gyakorlat helyszíne nagy jelentőséggel bír, hiszen Németország is uniós tagállam, illetve a magyar vidékkel hasonló kezdeti adottságokat mutató tartomány fejlődését, uniós tapasztalatait a térségben gyakorlatot végző magyar fiatalok első kézből figyelhetik meg.

A gyakorlatot megelőzően a diákok egy-két hetet töltöttek Sanitzban, ahol nyelvi és kulturális felkészítőn vehettek részt. A kint eltöltött idő alatt szakmai és nyelvi ismereteik is bővültek, hiszen azokat a fejlettebb piacgazdasági gyakorlattal rendelkező német vállalatoknál könnyebben gazdagíthatták.

November 11-én a VM VKSZI szemináriumot szervezett  Somogyzsitfa-Szőcsénypusztán, a Marcali Városi Önkormányzat Széchenyi Zsigmond Szakközép- és Szakiskolában , ahol a gyakorlatot teljesítő diákok bemutatták tapasztalataikat és a hasonló programok iránt érdeklődők bővebb információt szerezhettek a Leonardo da Vinci mobilitási projektekről, illetve a VM VKSZI jövőbeni tervezett pályázatairól. A résztvevő diákoknak Wayda Imréné, a VM VKSZI Képzési Igazgatóságának vezetője - egyben az esemény házigazdája - adta át Europass mobilitási bizonyítványukat, amelyben szerepelnek az elvégzett munkafeladatok és az ezeken keresztül elsajátított többlettudás, készségek és kompetenciák, így könnyebben érvényesülhetnek a munkaerőpiacon.


Forrás: VM VKSZI

Cikk megosztása