A Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumában október 13-án rendezték meg a Regionális Szaktanácsadási Központok vezetőinek tanácskozását és fórumát. Az eseményen Jávor András rektor helyettes, az Észak-alföldi Regionális Szaktanácsadási Központ vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Mezőszentgyörgyi Dávid, a VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VM VKSZI) főigazgatója összefoglalta a szaktanácsadás hazai jellemzőit és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatos tapasztalatokat.

A tanácskozás legfontosabb témái a napjainkig tartó szaktanácsadási tevékenység áttekintése és értékelése volt. A vezetők javaslatokat terjesztettek elő a szaktanácsadási rendszer hatékonyságának javítására, kiemelten a Regionális Szaktanácsadási Központok (RSzK) szerepére. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató kiemelte, hogy a szaktanácsadás szereplőinek finanszírozásában alapelv a feladatorientált forrásfelosztás és forrásbiztosítás. Az RSzK-k felajánlották, hogy 2011.október 20-ig egységes szerkezetbe foglalva hivatalosan is elküldik a szaktanácsadás fejlesztését célzó javaslataikat a VM VKSZI főigazgatója számára.

73/2007. (VII. 27.) FVM rendelet rögzíti az Országos Szaktanácsadási Bizottság felállítását, amelyet a közeljövőben létre kell hozni. Új, átlátható teljesítményértékelési és minősítési rendszert kell kialakítani a szaktanácsadókra és a Területi Szaktanácsadási Központokra (TSzK) vonatkozóan is.

A képzési rendszer megújítása is napirenden volt. Az éves továbbképzés és a tanácsadás módszertanának megismerésén túl specifikus, szakterületi elemekből álló, elméleti- és gyakorlati képzés is szükséges. A tanácsadás módszertanát minden szaktanácsadónak el kell sajátítani, amelynek kidolgozása az RSzK-k feladata lesz. Gyakorlati képzést az arra alkalmas TSzK-k is bonyolíthatnak a VKSZI felhívására jelentkezve.

 

Forrás: VM VKSZI

Cikk megosztása