Az augusztus 23-26. között megrendezett kiállításon, amelyre a Szlovák Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózat (NSRV) hívta meg az MNVH-t és a NAKVI-t, a résztvevőknek lehetősége nyílt megismerkedni az NSRV tevékenységével, északi szomszédunk LEADER programjának eredményeivel, a szlovákiai Helyi Akciócsoportokkal (HACS), valamint számos helyi termékkel, kulturális, népművészeti és gasztronómiai hagyománnyal. Tekintettel a két nemzeti vidéki hálózat közötti együttműködésre, a szlovák fél térítésmentesen biztosított standot az MNVH, a NAKVI munkatársai, valamint a hazai HACS-ok és termelők részére.

A magyar kiállítóteret a szakmai együttműködési ajánlatok és a különböző térségeket bemutató kiadványok mellett a hazánkból származó helyi termékek tették változatossá és látványossá. A látogatók megkóstolhatták az abaúji mézeket, a somogyi lekvárokat és befőtteket, a hortobágyi szalámit és kolbászt, a szegedi őrölt paprikát, a kunsági bodzaszörpöt, májast és kecskesajtot, valamint a Balaton-felvidéki borokat és péksüteményeket.

A gasztronómiai értékek mellett a két ország hagyományos népdalainak és népviseletének megismerésére is alkalmat adott a nemzetközi rendezvény. A matyó, bácskai, jászsági, magyarbődi, szennai, illetve szatmári népviseletek bemutatása érdekében a magyarországi HACS munkaszervezetek, illetve a NAKVI munkatársai is „beöltöztek”.

A 39. alkalommal megrendezett kiállítást Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára is meglátogatta, eleget téve Ľubomír Jahnátek, Szlovákia mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere meghívásának. Budai Gyula az MNVH standjánál örömét fejezte ki, hogy a kiállításon a magyarországi jó gyakorlatokat, szakmai eredményeket és sikeres fejlesztéseket, a HACS-ok munkáját is meg lehetett ismerni, valamint hazai mezőgazdasági termékeket is meg lehetett kóstolni.

A rendezvény kiállítói között számos szlovákiai HACS is jelen volt, így a magyarországi HACS munkatársak felvehették a kapcsolatot szlovákiai kollégáikkal – több esetben anyanyelvükön is.

A kiállítás utolsó napján a szlovák fél köszönetét fejezte ki a magyar küldöttségnek a részvételért, valamint a látványosan berendezett standért, és biztosította a magyar felet, hogy a következő évben is meg kívánja hívni a 40. alkalommal megrendezendő AGROKOMPLEX Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszer Kiállításra.

Az MNVH és a NAKVI ezúton is szeretné megköszönni a közreműködő HACS-ok, így az Abaúj és a Dél-Borsodi LEADER Egyesület, a Hortobágyi Leader Közhasznú Egyesület, a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület, a Szinergia Egyesület, a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség, valamint a Homokhátság Fejlődéséért és a Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület munkáját.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása