Egészségesként hirdetett élelmiszereket vizsgált be az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA). A 2758 vizsgálat július 28-án közzétett eredménye csak az állítások ötödét tudta megerősíteni. Az értékelés-sorozat részét képezi az Európai Unió programjának, amely arra sarkallja a fogyasztókat, hogy tudatosan táplálkozzanak.

A nem bizonyítottan jótékony, így visszautasított hatások között voltak az „antioxidáns tulajdonságok” vagy a „vese folyadékvesztésének enyhítése”. Az olyan tág megfogalmazásokkal sem tudott mit kezdeni a hatóság, mint a plusz „energia” vagy „vitalitás”.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az egészségesnek titulált élelmiszerekre mind csak egy üres reklámszlogent akasztottak volna. Mint azt Albert Flynn, a vizsgálatokat lefolytató bizottság elnöke elmondta, ezt a címet sokszor „helytálló tudományos érvek támasztották alá, beleértve széleskörű jótékony egészségügyi hatásokra vonatkozó állításokat”. Az EFSA ebbe a körbe sorolta például, hogy bizonyos rostok korrigálják a vér koleszterinszintjét, a dió a véredények jobb működésében segít, a szénhidrátos-elektrolitos italok pedig a sportteljesítményt növelik.

Ruth Veale, a brüsszeli BEUC fogyasztóvédelmi csoport magas rangú tisztviselője üdvözölte az EFSA értékelését. Véleménye szerint a hatóság valóban ragaszkodott a tudományos érvekhez. „A bizonyítás terhét, hogy amit a dobozra írtak, igaz-e, a gyártóknak kell viselnie. Ez a [mostani] értékelés azoknak a cégeknek előnyös, amelyek sokat fektettek be állításaik tudományos bizonyításába” – mondta.

Az EFSA értékelése alapján akár az EU teljes területén be lehet tiltani egy terméket, ha olyasmit állít reklámjaiban vagy a csomagolásokon, amit nem tud alátámasztani. Ugyanakkor ilyen intézkedés nem várható jövő évig, mivel erre – egyeztetések után – még az Európai Bizottságnak, a Parlamentnek és a tagállamoknak is rá kellene bólintania. Ráadásul uniós tisztviselők jelezték, hogy az értékelés alapján egyetlen terméket sem fognak kitiltani a közös piacról, csak ha az állításokat például kifejezetten félrevezetőnek találják.

Forrás: Euractiv.com

Cikk megosztása